Bosanski državljanin ostaje u Švicarskoj nakon greške policije u slučaju fiktivnog braka

Bosanski državljanin ostaje u Švicarskoj nakon greške policije u slučaju fiktivnog braka


Švicarski mediji izvještavaju o slučaju državljanina Bosne i Hercegovine, poznatog pod imenom Ivan, koji je uspio dobiti sudsku bitku za ostanak u Švicarskoj zbog greške policije kantona Argau.

Ivan je priveden zbog ugovaranja fiktivnog braka za 20.000 franaka, ali zbog propusta u istrazi, ostaje u Švicarskoj do daljnjeg, dok će se njegov slučaj razmatrati na višoj sudskoj instanci.

Ivan je priznao da je sklopio fiktivni brak u zamjenu za novac, ali su greške u postupku privedene istrage otvorile pitanje njegovog daljnjeg boravka u zemlji.

Švicarski mediji ističu da je ovaj slučaj razotkrio šemu fiktivnih brakova kojima se imigranti služe kako bi legalizirali svoj boravak u Švicarskoj.

Zanimljivo, Ivan je još u oktobru prošle godine priznao da mu je obećano 20.000 franaka kako bi sklopio brak iz interesa. On je to i učinio, ali je bračna zajednica doživjela krah:

„Dogovor je bio da da odemo u BiH, gdje smo sklopili brak. To sam i učinio i sutradan se vratio u Švicarsku“, rekao je on. On dodaje da mu je za taj brak obećano 20.000 franaka, od čega je dobio polovinu novca. Na pitanje istražnog sudije kako je došlo do kraha bračne zajednice, svjedok je kratko odgovorio:

„Nije potrajalo jer sam ubrzo uhapšen“, rekao je on iskreno.

Sada će ovaj slučaj preuzeti viša sudska instanca, a datum novog suđenja nije određen.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija