Bosch poručuje: dizelašima još nije odzvonilo!

“Dizel ima budućnost. Danas želimo jednom za svagda stati na kraj raspravama o propasti dizelske tehnologije”, riječi su kojima je dr. Volkmar Denner, glavni izvršni direktor društva Bosch na godišnjoj konferenciji najavio presudnu prekretnicu u dizelskoj tehnologiji.

Zahvaljujući svojim najnovijim dostignućima, Bosch već sada može proizvođačima vozila omogućiti toliko drastično smanjenje emisije dušikovih oksida koje bi polučilo rezultate usklađene sa strogim ograničenjima budućnosti. Čak i prema rezultatima ispitivanja emisije štetnih plinova u stvarnim uvjetima vožnje, vozila opremljena najnovijom tehnologijom Bosch-a ne samo da emitiraju niže vrijednosti zagađenja od trenutnih ograničenja, već i od ograničenja najavljenih za 2020. godinu. Takve rezultate inžinjeri Bosch-a nisu postigli nikakvim revolucionarnim novim sustavima, već samo usavršavanjem postojećih, izbjegavajući tako nepotrebno povećanje troškova proizvodnje.

“Bosch pomiče granice onoga što je tehnički izvedivo”, rekao je dr. Denner. “Opremljena Boschevom najnovijom tehnologijom, dizelska vozila bit će svrstana u vozila s niskim emisijama, a ipak će ostati povoljna.”

Boschev je direktor također pozvao na veću transparentnost kada je riječ o emisijama CO2 uzrokovanim cestovnim prometom, ali i na to da se mjerenje potrošnje goriva, a samim time i emisija CO2, u budućnosti počne provoditi u stvarnim uvjetima na cestama (RDE – real driving emissions).

13 mg dušikovih oksida po kilometru – rekordna očitanja u stvarnim uvjetima vožnje

Europski propisi iz 2017. godine određuju da novi modeli osobnih automobila koji su ispitani u skladu s RDE-om (kroz kombinaciju ciklusa gradske, izvangradske te autocestovne vožnje) emitiraju najviše 168 mg dušikovih oksida po kilometru. Godine 2020. ova će vrijednost biti smanjena na 120 mg/km.

Vozila opremljena naprednom Bosch tehnologijom već danas emitiraju svega 13 mg dušikovih oksida po kilometru u standardnim RDE ciklusima. Čak i u uvjetima iznimno zahtjevne gradske vožnje u kojima čimbenici ispitivanja premašuju pravne zahtjeve EU, prosječne emisije testnih vozila iznosile su samo 40 mg/km. Takve je rezultate omogućila kombinacija napredne tehnologije ubrizgavanja dizelskog goriva, novorazvijenog sustava upravljanja usisom zraka, te inteligentne regulacije temperature, a ovu su prekretnicu inžinjeri Bosch-a postigli u posljednjih nekoliko mjeseci.

Ovaj napredak Bosch je dokazao na velikom medijskom istupu u Stuttgartu, na kojem su deseci novinara iz Njemačke i drugih država imali priliku voziti vozila opremljena preciznom opremom za mjerenje, u posebno zahtjevnim uvjetima gustog gradskog prometa (na slici gore).

Daljnji napredak učinkovitosti motora s unutarnjim izgaranjem Bosch planira postići uporabom umjetne inteligencije, uz naglašenu potrebu za transparentnošću i realističnim ispitivanjem potrošnje goriva i emisije CO2.

Koje su osnovne karakteristike unaprijeđene dizelske tehnologije Bosch-a?

U dosadašnjoj dizelskoj tehnologiji, dva su čimbenika sprječavala smanjenje emisija dušikovih oksida: nedovoljna prilagodljivost ekoloških sustava vozila različitim stilovima vožnje, te nepovoljan utjecaj nižih temperatura ispušnih plinova na pretvorbu dušikovih oksida.
Boschevo rješenje prvog problema je veoma prilagodljiv sustav upravljanja protoka zraka za motor. Dinamičan stil vožnje zahtijeva jednako dinamičnu recirkulaciju ispušnih plinova (EGR), a to je moguće postići uporabom turbopunjača koji je optimiziran uz pomoć RDE-a, te reagira brže
od dosadašnjih turbopunjača. Zahvaljujući kombinaciji EGR-a visokog i niskog tlaka, sustav upravljanja protokom zraka postaje još fleksibilniji.

Vezano uz drugi problem – kako bi se osigurala optimalna pretvorba dušikovih oksida, temperatura ispušnih plinova mora iznositi više od 200°C. U gradskoj vožnji, vozila često ne uspijevaju doseći tu temperaturu, stoga je Bosch kao rješenje odabrao sofisticirani sustav upravljanja temperaturom dizelskog motora, koji omogućuje aktivnu regulaciju temperature ispušnih plinova koja omogućuje zadržavanje niske razine emisije dušikovih oksida.

Na kraju je potrebno naglasiti kako se Boschev novi dizelski sustav temelji na već dostupnim komponentama, koje je već sada moguće uklapati u proizvodne projekte.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments