Bosna i Hercegovina otvorila pregovore o Sporazumu o saradnji sa FRONTEX-om

Započinjanjem pregovora o Sporazumu sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX), Bosna i Hercegovina i Ministarstvo bezbjednosti BiH danas su ispunili još jednu od obaveza na evropskom putu.

Uz predstavnike tima BiH za pregovore o Sporazumu o saradnji sa FRONTEX-om, sastanku kojim je ozvaničen početak ovog procesa prisustvovao je ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i zamjenik generalnog direktora za unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Oliver Onidi.

Nakon uspostavljanja operativne saradnje sa EUROPOL-om, ovaj sporazum je sljedeći važan korak za BiH u integraciji u zajednički evropski bezbjednosni prostor, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

“Danas ćemo početi proces koji neće za Bosnu i Hercegovinu značiti saradnju sa jednom evropskom institucijom nego potvrdu da smo dio zajedničke i kolektivne evropske bezbjednosti. Želim posebno istaći da su naše aktivnosti usmjerene na otklanjanje prijetnji i rizika, prvenstveno od organizovanog kriminala koji ugrožava razvoj i ekonomsku stabilnost BiH, te povećanje bezbjednosti za građane BiH. FRONTEX će u tom smislu dodati novu dimenziju, ojačati naše granice i njihovu nepropustljivost za bezbjednosne prijetnje i organizovani kriminal u ovo dinamično vrijeme migracija kao ozbiljnog izvora rizika svih vrsta”, rekao je Nešić.

Naglasio je kako je FRONTEX potvrda da je BiH komplikovana država samo onda kada treba izgovor da se nešto ne uradi, a da je itekako funkcionalna i moguća u svojim ustavnim okvirima i okvirima Dejtonskog sporazuma kada se žele stvari pomjeriti naprijed.

Nešić je pregovaračkim timovima poželio da efikasno privedu ovaj posao kraju, čime bi BiH prestala biti jedina zemlja Zapadnog Balkana koja nema saradnju sa FRONTEX-om.

Zamjenik generalnog direktora za unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji, Oliver Onidi, podsjetio je da je prošle godine napravljen veliki iskorak BiH uspostavljanjem pune operativne saradnje sa EUROPOL-om, a da su pred nama pregovori i o saradnji sa FRONTEX-om.

Naglasio je da u sitauaciji kada postoji izuzetan pritisak ilegalnih migracija, izuzetno važna policijska saradnja i zajedničko djelovanje u čuvanju i kontroli granica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79