Radnici RiTE Ugljevik traže hitan sastanak zbog eksploatacije uglja od strane Comsar Energy RS

Radnici rudnika i termoelektrane (RiTE) Ugljevik izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog nedavne odluke da se firmi “Comsar Energy Republika Srpska”, čiji je vlasnik ruski oligarh Rašid Serdarov, odobri eksploatacija uglja na kopu “Ugljevik istok 2”. Ova odluka dolazi u trenutku kada se preduzeće suočava s nedostatkom uglja, što dodatno ugrožava njihovu egzistenciju.

Radnici inzistiraju na hitnom sazivanju sastanka sa upravom preduzeća i resornim ministarstvom kako bi se raspravila ova tema. Ukoliko do sastanka ne dođe, najavili su štrajk upozorenja koji će se održati 20. februara ispred zgrade preduzeća. Osnovni zahtjev radnika je osiguravanje neophodnih količina uglja kako bi se garantirao stabilan rad preduzeća u narednom periodu.

Kopovi “Ugljevik istok 1” i “Ugljevik istok 2” tradicionalno su bili izvor uglja za termoelektranu, a odobravanjem eksploatacije “Comsaru” dovodi se u pitanje budućnost preduzeća. Radnici ističu da su hitne investicije potrebne u rudnik i elektranu kako bi se ostvarili planovi do kraja predviđenog vijeka eksploatacije.

Tražeći hitan sastanak s nadležnima, radnici žele osigurati stabilnost preduzeća i nakon 2039. godine. Osim toga, obratili su se i opštini Ugljevik za zakazivanje tematske sjednice na koju bi bile pozvane relevantne institucije i radnici kako bi se pronašla optimalna rješenja za ovaj problem.

Važno je napomenuti da Republika Srpska nije otkupila koncesiju za eksploataciju uglja od strane “Comsar Energy Republika Srpska”, što je dovelo do nezadovoljstva radnika u RiTE Ugljevik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79