Bosna i Hercegovina svake godine gubi jednu generaciju

Godinama unazad, Bosna i Hercegovina suočava se s demografskim izazovima koji prijete razvoju zemlje. Iseljavanje stanovništva i negativan prirodni prirast postali su alarmantni problemi s kojima se suočava ova balkanska država.

Iseljavanje, fenomen koji se proteže kroz niz godina, postao je gotovo svakodnevna tema u društvenim raspravama. Mnogi građani Bosne i Hercegovine masovno napuštaju zemlju u potrazi za boljim životnim uslovima, ekonomskim prilikama i većom sigurnošću. Ova migracija stanovništva mijenja društvenu, ekonomsku i političku dinamiku zemlje, ostavljajući za sobom demografski jaz.

Statistički podaci jasno pokazuju ozbiljnost situacije. Broj novorođenih djece kontinuirano opada, dok se broj umrlih povećava, rezultirajući negativnim prirodnim prirastom. U Federaciji Bosne i Hercegovine, podaci Federalnog zavoda za statistiku za februa pokazuju negativan prirodni prirast od čak -633, dok je vitalni indeks iznosio 64.

Osim toga, problem nedostatka novorođene djece ogleda se i u smanjenju broja učenika u osnovnim školama. U razdoblju od deset godina, Bosna i Hercegovina “izgubila” je značajan broj osnovaca, što dodatno naglašava faktore demografske situacije.

Globalni trendovi također potvrđuju izazove s kojima se suočava Bosna i Hercegovina. Prema UN-ovom izvještaju “Perspektive svjetskog stanovništva”, Bosna i Hercegovina zauzima prvo mjesto na listi zemalja s najvećim smanjenjem broja stanovnika, gubeći više od 1,5% svoga stanovništva godišnje. Očekuje se da će zemlja izgubiti između 40% i 50% svog stanovništva do kraja stoljeća.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79