Branislav Borenović kritikuje prijedlog Rezolucije o Srebrenici i ističe političke motive bošnjaka

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), Branislav Borenović, iznio je oštre kritike na račun prijedloga Rezolucije o Srebrenici koji će biti predstavljen pred Generalnom skupštinom UN-a. U svojim izjavama, Borenović je posebno ciljao na šefa Misije Bosne i Hercegovine pri UN-u, Zlatka Lagumdžiju, optužujući ga za političko djelovanje u korist bošnjačkog naroda.

Borenović je istakao da predložena Rezolucija o Srebrenici ukazuje na to da rat u glavama bošnjačkih političkih elita još uvijek nije završen te da su uvijek spremni vraćati se u prošlost. Kritizirajući Lagumdžiju, Borenović je naglasio da se njegovo djelovanje u UN-u ne vodi diplomatskim interesima, već političkim ciljevima usmjerenim prema bošnjačkom narodu.

U svojim izjavama, Borenović je dalje istakao da postavlja pitanje o odgovornosti za imenovanje Lagumdžije na poziciju šefa Misije BiH pri UN-u. Podsjećajući na ulogu Predsjedništva BiH u imenovanju ambasadora, Borenović je ukazao na to da su članovi Predsjedništva, uključujući i Željku Cvijanović, bili upoznati s Lagumdžijinom prošlošću i političkim stavovima prije davanja saglasnosti na njegovo imenovanje.

Kritizirajući političke odluke koje su dovele do imenovanja Lagumdžije, Borenović je istakao nedostatak odgovornosti u odabiru diplomata te je uputio kritike na račun foteljaške koalicije koja je omogućila imenovanje Lagumdžije. Naglasio je i da je bilo iluzorno očekivati da će Lagumdžija djelovati isključivo u diplomatske svrhe, bez političkog utjecaja.

Osim toga, Borenović je prokomentirao i nedavne izjave Denisa Bećirovića, ističući da su riječi bošnjačkih političara nevažne sve dok stravični zločini nad srpskim narodom ostanu nekažnjeni. Izrazio je nadu da će pisma koja je Željka Cvijanović uputila šefovima misija država članica UN-a dati rezultate i spriječiti dodatnu stigmatizaciju naroda Bosne i Hercegovine.

Borenović je zaključio svoje izjave izražavajući nadu da će se političke odluke budućnosti temeljiti na odgovornosti i dijalogu, umjesto na političkim motivima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79