Foto: FENA
Bravo za Goražde: Četiri skrining programa za rano otkrivanje karcinoma

Bravo za Goražde: Četiri skrining programa za rano otkrivanje karcinoma


Bosanskopodrinjski kanton (BPK) Goražde, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, pokreće dva nova projekta za skrining koji će omogućiti ranu dijagnozu malignih bolesti i potencijalno spašavanje života.

Resorni ministar, Senad Čeljo, ističe da su projekti usmjereni na detekciju karcinoma debelog crijeva i prostate, sa izvršenjem testova u lokalnom Domu zdravlja „dr. Isak Samokovlija“. Za ovu svrhu, Ministarstvo planira uložiti 28.750 KM.

Ministar Čeljo pojašnjava da je analiza stolice za otkrivanje okultnog krvarenja izuzetno pouzdana metoda i da će biti dostupna za 250 pacijenata u dobi od 45 do 75 godina.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj oboljelih od raka debelog crijeva u BiH značajno je porastao između 2014. i 2022. godine, ali pravovremeno otkrivanje znatno povećava šanse za izlječenje.

Drugi program cilja na muškarce starije od 45 godina i koristi PSA markere za rano otkrivanje raka prostate, s potencijalom izlječenja do 99 posto ako se bolest otkrije na vrijeme.

Ovi projekti se pridružuju postojećim inicijativama skrininga za HPV i rak dojke, koje već godinama podržava udruženje „Biser“.

Ministar naglašava da je s četiri aktivna skrining programa prevencija bolesti u BPK Goražde značajno napredovala u odnosu na prethodne godine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija