Foto: Žurnal
Kandidati za načelnike sa raznim optužnicama: Tuče, otmice, napadi, presude u dosjeima

Kandidati za načelnike sa raznim optužnicama: Tuče, otmice, napadi, presude u dosjeima


Službeni početak predizborne kampanje donosi brojne kontroverze u vezi s kandidatima za načelnike i gradonačelnike u Bosni i Hercegovini. Iako su neki od kandidata već bili osuđivani ili optuživani za ozbiljna krivična djela, nastavljaju borbu za osvajanje ili zadržavanje pozicija. Imena poput Strahinje Baševića, Ibre Berila, Miroslava Kraljevića i drugih samo su vrh ledenog brijega.

Strahinja Bašević, kandidat SNSD-a za načelnika opštine Sokolac, nedavno je pušten iz pritvora. Bašević, v.d. direktora Šumskog gazdinstva „Romanija“ i poslanik u Narodnoj skupštini RS-a, bio je pritvoren zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja. Prema tvrdnjama tužilaštva, Bašević i još dvojica osumnjičenih provodili su pregovaračke postupke bez zakonom propisanih obavještenja, čime su oštetili budžet Republike Srpske. Međutim, nakon žalbe, postupak je vraćen na ponovno odlučivanje, a sudija Veselinka Ivanović je odlučila da osumnjičene pusti na slobodu zbog nedostatka dokaza.

Za razliku od njega, Ibro Berilo, aktuelni načelnik općine Trnovo iz SDA, mora kampanju voditi iz zatvora. Berilo je uhapšen u akciji „Incitatus“, a tereti se za promjene regulacionih planova u korist investitora na Bjelašnici. Za ove usluge primao je poklone u obliku nekretnina, čime je nanio štetu državi u iznosu od tri miliona maraka.

Miroslav Mićo Kraljević, načelnik opštine Vlasenica, također je među optuženima. Osuđen je za otmicu Laze Vidakovića, odbornika Naše stranke, koga je, zajedno s Branislavom Boškovićem, kidnapovao 2010. godine. Kraljević je uspio dogovoriti uslovnu kaznu od 4.000 KM. Uz to, protiv njega se vodi suđenje za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima u Vlasenici tokom rata, kada je bio komandant Specijalnog voda Stanice javne bezbjednosti. Bez obzira na optužbe, Kraljević se kandiduje za treći mandat.

Milovan Cicko Bjelica, njegov suparnik iz SDS-a i aktuelni načelnik Sokoca, ima dugu povijest optužbi. Uhapšen je 2004. godine zbog kriminalnih aktivnosti i pomaganja Radovanu Karadžiću, a također je 2013. godine uslovno osuđen zbog malverzacija imovinom prilikom likvidacije firme. Uprkos tome, Bjelica se ponovo kandiduje, s ciljem da zadrži svoju funkciju.

Kandidat HDZ-a za načelnika općine Kiseljak, Mladen Mišurić-Ramljak, osuđen je 2017. godine na godinu dana uslovnog zatvora zbog zloupotrebe položaja i falsifikovanja isprava. Iako je presuda bila uvjetovana, protiv Mišurića su podnesene i druge krivične prijave u vezi sa zloupotrebom položaja, uključujući neizvršavanje sudskih odluka i sumnjive transakcije s općinskim zemljištem.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, također se suočava s optužbama za zloupotrebu položaja i prouzrokovanje stečaja preduzeća Zenicatrans. Iako se sudski proces još uvijek vodi, Kasumović se kandiduje za treći mandat. On je ranije oslobođen optužbi u vezi s nesavjesnim radom dok je bio direktor Carinske uprave FBiH.

Milan Miličević, načelnik Teslića i lider SDS-a, suočava se s optužbom za zloupotrebu službenog položaja u vezi s urbanističkim odlukama u Tesliću, ali to ga nije spriječilo da cilja na četvrti mandat. Njegov stranački kolega Zoran Vidić, načelnik Broda, optužen je da je opštinu oštetio za skoro 300.000 KM prodajom općinskog zemljišta ispod tržišne cijene.

Đemal Memagić, načelnik Olova iz SDA, unatoč tome što je osuđen za nezakonito zapošljavanje, nema protivkandidata i sigurno osvaja novi mandat. S druge strane, Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad Sarajevo, ove godine se kandiduje za četvrti mandat, iako je 2021. godine uvjetno osuđen zbog saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom.

Kandidat SDP-a za načelnika Maglaja, Mirsad Mahmutagić, optužen je za nesavjestan rad i isplate ispod zakonskih iznosa članovima izborne komisije, čime ih je oštetio za više od 38.000 KM.

Bego Gutić, načelnik Banovića, također se suočava s optužbama, a tokom akcije „Kraljica“ SIPA je vršila pretres zbog sumnje da je Gutić zloupotrijebio položaj. Protiv HDZ-ovog Ljube Grizelja, načelnika općine Grude, podnesena je prijava zbog prodaje općinskog zemljišta po nižoj cijeni od tržišne.

Bojo Gašanović, načelnik opštine Istočni Stari Grad, sumnjiči se za neovlaštenu prodaju nekretnina i eksploataciju ruda kamena, dok je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, pod istragom zbog nenamjenske potrošnje kredita i negiranja genocida u Srebrenici.

Pero Pavlović, načelnik Donjeg Žabara, i Slobodan Đurić, načelnik Han Pijeska, imali su problema zbog nasilničkog ponašanja. Pavlović je ove godine učestvovao u kafanskoj tuči, dok je Đurić pretukao vozača iz Sarajeva, ali su oba incidenta prošla bez ozbiljnijih posljedica.

Admir Hrustanović, načelnik Čelića, osuđen je uvjetno na 30 dana zatvora zbog fizičkog napada, ali to ga nije spriječilo da se ponovo kandiduje.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija