Brnabić: Barikade Srba su poziv na mir

Napetosti na sjeveru Kosova jačaju dok se Beograd i Priština uzajamno okrivljuju za ugrožavanje mira i sigurnosti, a Brisel, poslije napada na ophodnju EULEX-a, poručuje u nedjelju da neće tolerirati nasilje i traži uklanjanje barikada.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da su barikade koje su postavili Srbi na sjeveru Kosova poziv na mir i poziv međunarodnoj zajednici da počne raditi svoj posao.

Zemlje Kvinte, zajedno s visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josepom Borrellom, pozivaju na uklanjanje barikada na sjeveru jer su nelegalne, napisala je Brnabić na Twitteru i pritom kritizirala Brisel.

– Nisu bili tako glasni” kada je kosovska policija prekršila Briselski sporazum time što je s dugim cijevima ušla na sjever, u općine sa srpskom većinom, poručila je.

“Barikadama “jasno izražavaju svoj protest i to čine mirno”, kazala je Brnabić.

Funkcionere međunarodne zajednice Brnabić je upozorila da nisu reagirali kad je Srbima bilo uskraćeno pravo da glasaju na izborima ni kad im je Priština “konfiscirala imovinu da bi napravila nelegalne vojne baze” niti (je reagirala na) 136 incidenata kad su na Kosovu napadnute srpske obitelji

– Obraćate pažnju samo kada su na barikadama – istaknula je.

Barikade “nisu samo način da se pokaže nezadovoljstvo i očaj” niti da su im osnovna ljudska prava ugrožena već su i način “da se zaštiti Briselski sporazum”, ustvrdila je Brnabić koja insistira na tome da za taj sporazum iz 2013. garantuje EU.

– Barikade su poziv na mir i poziv na akciju međunarodne zajednice… Srbija poštuje sve potpisane sporazume: Briselski, Vašingtonski, ali i Rezoluciju VS UN-a 1244 i Povelju UN-a. To su naše vrijednosti”, poručila je na Twitteru Brnabić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79