Broj davalaca krvi manji od potreba

Broj davalaca krvi manji od potreba


Na današnjoj sjednici, Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je nekoliko važnih informacija i odluka koje se odnose na zdravstvo i kapitalne investicije u tom kantonu.

Vlada je prihvatila Informaciju o obezbjeđivanju rezerve krvi za 2023. godinu. Navodi se da je raspoloživost krvi i lijekova od krvi još uvijek na nezadovoljavajućem nivou. Povećana potreba za lijekovima proizvedenim iz ljudske krvi ne prati broj davaoca krvi, a nedovoljno uključivanje stanovništva u planski organizirane akcije dovodi do povećane potrebe za ciljano-porodičnim davanjem krvi. Također, veliki broj dobrovoljnih davalaca iz privrede ne može davati krv zbog nepostojanja razumijevanja poslodavaca za izostanak s posla. Plan djelovanja za naredni period uključuje kombiniranje dobrovoljnog, planski organiziranog i ciljanog-porodičnog davalaštva krvi kako bi se omogućilo potrebno transfuzijsko liječenje.

Vlada je prihvatila Izvještaj o realizaciji žetve strnih žita za 2024. godinu. Na području Tuzlanskog kantona, zasijane su 4.129 ha poljoprivrednog zemljišta strnim žitima, što je smanjenje u odnosu na prethodnu godinu. Iako su površine zasijane pšenicom, raži, tritikaleom i zobi smanjene, prinosi su generalno povećani zbog povoljnih vremenskih uslova. Ukupan prinos strnih žita ove godine iznosi 19.277,50 tona, što je za 16,82% više nego prošle godine.

Vlada je odobrila 93.700 KM za kapitalne investicije u JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli. Ovaj iznos će biti upotrijebljen za rekonstrukciju fiskulturne sale, nabavku opreme za protiv požarnu zaštitu, rekonstrukciju prostorija za odgojne grupe, nabavku namještaja Dnevnog centra, te softverskih paketa i uređaja za očitavanje artikala.

Vlada je također dala saglasnost na prijedloge izmjena i dopuna Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta JU Univerzitet u Tuzli, te Pravilnika o dopuni Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva za boračka pitanja TK.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija