Broj zaraženi u ZDK je sve veći, zenička bolnica u problemima

Kantonalna bolnica u Zenici danas na svom Odjelu za Covid-19 ima 58 hospitaliziranih pacijenata, dok je u posljednja 24 sata u toj ustanovi preminuo jedan zaraženi pacijent, kazao je za Fenu direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

Deset je pacijenata, ističe Skomorac, smješteno na Odjelu intenzivne njege za Covid-19, a troje ih je priključeno i na respirator.

“Zadnjih dana raste broj hospitaliziranih pacijenata. Primili smo 14 novih pacijenata u zadnja 24 sata, ali, osim povećanja broja pacijenata na tom odjelu, imamo i problem s povećanim brojem zaraženih radnika naše bolnice.

Trenutno ih je 60-ak, ali je sreća pa nisu i sa težim kliničkim slikama. Međutim, to nam sve više pričinjava problem zbog organizacije posla. Oni ne mogu raditi, odnosno nalaze se na bolovanju”, kaže Skomorac.

Opća bolnica Tešanj danas ima 20 hospitaliziranih Covid-pozitivnih pacijenata, ali u zadnja 24 sata nije bilo preminulih. Ukupno je tokom januara u toj bolnici preminulo četvero pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom, a što je, kazao je direktor OBT Omer Bedak, puno manje nego u nekim ranijim periodima u kojima je bilježen rast zaraženih i hospitaliziranih.

“U nekim prethodnim valovima ove pandemije, znali smo imati po četiri-pet preminulih u toku samo jedne noći. S obzirom da smo ne tako davno imali samo 10-ak pacijenata, ovo jeste povećanje, ali nije prijetnja u smislu tako velikog opterećenja naših kapaciteta.

Sretna je i okolnost da kliničke slike pacijenata nisu više tako teške, ali je zanimljivo da su, od ovih 20 pacijenata, njih sedmero vakcinisani. To je i još jedna potvrda svjetske statistike da Omikron soj u nešto većoj mjeri napada i vakcinisane osobe pa treba biti oprezan i pridržavati se propisanih mjera”, upozorava Bedak.

Situacija se, dodaje, smirila i u susjednoj općini Usora, čiji se građani također liječe u OBT-u. Naime, trećeg dana ove godine Usora je imala 40 novozaraženih, a pri tome je pozitivno bilo čak 90 posto testiranih osoba. To je, za tako malu općinu, jako veliki broj i problem, jer su do tada na dnevnom nivou imali tek tri do četiri zaražene osobe.

Usora je, zbog toga, kao i Općina Žepče, donijela odluku da nastava za drugo polugodište, koje je u tim općinama počelo 10. januara, u osnovnim i srednjim školama starta on-line. Nastava u školama u te dvije lokalne zajednice odvija se po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, dok je drugo polugodište u Katoličkom školskom centru Sveti Pavao u Zenici počelo u ponedjeljak, 17. januara, ali su se đaci te zeničke osnovne škole i gimnazije vratili u školske klupe.

Nastava za učenike osnovnih i srednjih škola koje se obrazuju po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku, počinje tek u naredni ponedjeljak, 24. januara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79