Brojni Hrvati po jeftinije gorivo posežu do BiH i Srbije: “Ne možemo izdržati, cijene će ići gore i za 50%!’

U posljednje dvije godine cijena dizela narasla je za 80 posto, a cijene koje imamo dogovorene ugovorima su ostale približno iste, kažu

Posljednje poskupljenje naftnih derivata u Hrvatskoj samo još više navodi one koji žive u pograničnim područjima da po gorivo odlaze u susjednu BiH. I kod susjeda je poskupjelo gorivo, ali je i dalje jeftinije za dvije kune po litri pojedinoga goriva. Na benzinskoj postaji u Bosanskom Brodu obični dizel košta 3,35 KM po litri (13,40 kn), dizel class je jeftiniji i on košta 3,04 (12,16 kn) KM, benzin super 100 košta 2,76 (11,04 kn) obični benzin 2,77 KM (11,08 kn). Ulični je tečaj 1 KM = 4 kune.

Upravo zbog razlike u cijeni dolazim ovamo točiti gorivo, jer za razliku u cijeni mogu si nešto drugo kupiti. I sve dok bude tako, gorivo ću točiti u Bosanskom Brodu – rekla je Ivana Jurić iz Slavonskog Broda. Isto ili slično rekli su i drugi vlasnici automobila koji često po gorivo dolaze u susjednu zemlju. Što je i logično – najviše ih je iz Slavonskog Broda, jer udaljenost između dva grada je oko dva kilometra.

Šef Udruženja prijevoznika Zagreba: Ako se ovako nastavi, prijevoznici će brzo dići cijene

Enormno poskupljenje goriva ogroman je udarac za stanovništvo, ali i za prijevoznike, koji najavljuju poskupljenja. Prema novim cijenama, puni spremnik dizela skuplji je za čak 70 kuna, a puni spremnik benzina od 50 litara skuplji je 41 kunu.

Realno, ako se ovako nastavi, prijevoznici će brzo dići cijene, i to za 50 posto. Udio troška goriva u prijevoznom ciklusu iznosi od 40 do 50 posto. No cijene goriva utječu i na poskupljenje radne snage, guma, ulja… Ove cijene su šok za sve prijevoznike. Nitko ne može raditi s minusima. Morat ćemo dići cijene ako nam je u cilju opstati. S ovim cijenama goriva svaki kamion je na gubitku od 10.000 kuna mjesečno – rekao je za 24sata Zdravko Bubnić, predsjednik Udruženja prijevoznika grada Zagreba.

Očekuju pomoć Vlade kako bi zaštitili prijevoznike. To je najmanje, kaže, što mogu učiniti da im, dodaje, zahvale na svemu što su prijevoznici učinili za Hrvatsku u pandemiji korona virusa.

Rijetki smo koji su u počecima korone poslovali i svojim radom osigurali da u Hrvatskoj sve funkcionira što se tiče opskrbe, da imamo pune police u trgovinama, a baš nitko nam nije ni zahvalio. Tako da očekujemo da nam bar sad zahvale kroz pomoć da opstanemo. Uz sve, imamo i pritisak vanjskih prijevoznika. Mađarska, BiH, pa čak i Srbija, imaju jeftinije gorivo, tako da smo mi puno skuplji od svih. Ovo je sad borba s vjetrenjačama tko će opstati – rekao nam je Bubnić.

‘U posljednje dvije godine cijena dizela je narasla za 80 posto’

Vlada ih kaže, ne doživljava ozbiljno, a iz Ministarstva prometa ih još nitko nije kontaktirao iako to očekuju.

– U posljednje dvije godine cijena dizela je narasla za 80 posto, a cijene koje mi imamo dogovorene ugovorima su ostale približno iste. Trgovci su dizali svoje cijene i pritom se izvlačili na nas, da je to radi poskupljenja prijevoza. Mnogi nas iskorištavaju, a mi od toga imamo najmanje koristi – zaključuje Bubnić.

Razgovarali smo i s predsjednikom Ceha prijevoznika pri Udruženju obrtnika Split, Milivojem Topićem, koji kaže da je jedan taksi prijevoznik u Splitu zbog visokih cijena goriva već digao cijene po kilometru za kunu do dvije. Dodaje kako taksisti zazivaju pomoć Vlade, ali da postoji prioritetniji segment u kojem Vlada treba reagirati.

Potrebne su hitne mjere za pomoć prijevoznicima koji su zaduženi za transport dobara, njih realno svi trebamo – rekao nam je Topić. Što se tiče javnog prijevoza, smatra da će tu cijene ostati iste s obzirom na to da lokalna samouprava subvencionira javne linije. Ako ne bude nekih mjera, sama cijena prijevoza će morati porasti, a time i cijena proizvoda. Bojim se da ovo nije zadnji porast cijena goriva, ako Vlada ne bude nešto poduzela, neminovno je povećanje cijena u prijevozničkom sektoru – zaključio je Topić.

Ovo traže od Vlade

Zbog drastičnog povećanja cijena goriva teretni i linijski prijevoznici okupljeni u HGK uputili su prijedlog šest mjera pomoći Ministarstvu financija, Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Žele da Vlada predloži EK žurno uvođenje privremene mjere snižavanja propisane najniže trošarine na eurodizel na razini Europske unije (330 €/1000 l). Na taj način hrvatski cestovni prijevoznici mogli bi, navode, ostvariti povrat i većeg dijela plaćene trošarine u odnosu na sadašnjih 0,38 kn/l.

Predlažu i da se gospodarstvenicima kojima je prijevoz osnovna djelatnost vrati iznos posebne naknade za okoliš za nestavljanje biogoriva na tržište. Trenutno iznosi 0,478 kn po litri dizel goriva, što bi značajno utjecalo na snižavanje cijene goriva za prijevoznike. Potrebno je, dodaju i omogućiti poticaje za nabavu aditiva Ad Blue, koji je potreban vozilima više ekološke razine kako bi se zadovoljili visoki standardi glede čistoće ispušnih plinova. Potrošnja ovog sredstva iznosi, kažu, približno 5 posto potrošnje dizelskoga goriva.

Još jedan potencijalni način pomoći ovom sektoru je i tretiranje goriva u rashladnim (stacionarnim) uređajima teretnih vozila kao neoporezivoga goriva. Time bi mogućnost točenja plavog dizela stavila hrvatske prijevoznike u kondicioniranom transportu u ravnopravan položaj s konkurencijom unutar EU, gdje je to također u primjeni (prehrambeni opskrbni lanci) – navode.

Smatraju da je potrebno žurno izraditi neku vrstu programa ili osnovati fond kojim bi se nadoknadili gubici nastali zbog porasta cijena goriva i otežanih uvjeta poslovanja zbog krize u Ukrajini. Posljednji prijedlog tiče se slučaja nestašice goriva na tržištu. Prijevoznička Udruženja HGK stoga predlažu uvođenje prioriteta nabave goriva za gospodarstvenike koji se bave komercijalnim prijevozom robe i putnika piše 24sata

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79