Stevandić zagovara osnivanje obavještajne agencije RS-a?

Stevandić zagovara osnivanje obavještajne agencije RS-a?


Iako bi zabrana ulaska nekom stranom državljaninu koji predstavlja opasnost po nacionalnu sigurnost jedne zemlje trebala biti samo stvar obavještajno-sigurnosnih agencija, u BiH se po običaju sve podiže na viši, politički nivo, a zvaničnici iz RS-a danima pokušavaju zaigrati i na kartu više u slučaju profesora Miloša Kovića.

Od trenutka objave da je beogradskom profesoru i historičaru kontroveznih stavova o Bosni i Hercegovini i njenim entitetima zabranjen ulazak u BiH, pokrenuta je hajka političara iz Republike Srpske koji već nekoliko dana pokušavaju sve podići na neki međuetnički i međunacionalni nivo s ciljem destabilizacije sigurnosne situacije u BiH, ali i regionu.

Nema vladajuće političke organizacije sa sjedištem u Banjoj Luci ili viđenijeg političara iz RS-a koji se nije oglasio i osudio odluku struke – obavještajaca i policajaca, da zabranu ulazak Milošu Koviću, profesoru koji zbog svojih stavova ima “tarabu” i u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Jedan od najglasnijih je lider Ujedinjene Srpske (US) Nenad Stevandić koji već nekoliko puta izlazi u javnost i govori o jednoj te istoj temi. Stevandić je inače i član Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Ovaj slučaj je došao kao “kec na desetku” vladajućem režimu u RS-u da ponovo potegnu ono zbog čega su podigli veliku prašinu prije nekoliko mjeseci, a koje su zbog pritiska međunarodne zajednice za sada ostavili po strani. Riječ je o entitetskoj obavještajnoj-sigurnosnoj agenciji.

Stevandić, inače Dodikov trbuhozborac, smatra da Republika Srpska mora jačati svoje institucije, jer on misli da sadašnje “predstavljaju prijetnje za sigurnost RS-a”.

“Ovo treba da nam bude još jedan od razloga, ne samo alibi, već garancija, da imamo svoje obavještajne strukture”, rekao je Stevandić.

Svojom retorikom Stevandić već dugo provocira i pokušava zagrijati i onako vruću situaciju u BiH, a zatim po dobro oprobanom receptu svog šefa za sve optužuje “političko Sarajevo”.

Imajući u vidu da je Stevandić ranije često govorio i najavljivao ono što Dodik u određenom trenutku nije smio, mogao ili želio, za očekivati je da vladajući režim u RS-u uskoro krene sa novim promovisanjem ideje o osnivanju vlastite obavještajne agencije.

Tako, naprimjer, dok govori da je RS-u potrebna obavještajna agencija, govori da Bošnjaci imaju paralelne institucije misleći na državnu Obavještajno-sigurnosnu agenciju, onu koja ostvaruje značajnu saradnju s agencijama u regionu, Evropi i svijetu.

Njegov politički šef Milorad Dodik (SNSD) istovremeno govori da “muslimansko političko Sarajevo pravi spiskove sumnjivih ljudi koji predstavljaju opasnost po sigurnost jer žele stvoriti osjećaj nesigurnosti na graničnim prelazima u RS”.

Dodik tako ponovo besprizorno pokušava jedan konstitutivni narod svesti na vjersku grupu, a zatim insinuacijama o izmišljenim spiskovima stvoriti strah kod Srba. Također, treba ga napomenuti da su granični prijelazi Bosne i Hercegovine, a ne RS-a.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija