Brutalno hapšenje poljoprivrednika u Odžaku izazvalo osudu javnosti

Foto: UP Žito

Incident u Odžaku izazvao je buru reakcija nakon što su se pojavile snimke brutalnog hapšenja poljoprivrednika od strane policije. Ovaj događaj izazvao je osudu javnosti i pokrenuo brojna pitanja o upotrebi sile i postupanju policije.

Poljoprivrednik, koji je protestovao zbog nedostatka podrške i loših uslova rada, našao se na meti policijske intervencije koja je prema mnogima bila pretjerana. Svjedoci tvrde da su policajci primijenili nepotrebnu silu prilikom hapšenja, što je izazvalo bijes i ogorčenje među građanima.

“Oni su jutros ušli mašinama u naš posjed. Mi smo se okupili tu preko ceste i zvali policiju. Oni su došli i rekli da njih neće voditi, nego su nas počeli popisivati”, Snježana Kopačević, članica Udruženja “Žito”.

Jedan od poljoprivrednika je, kako dodaje, pitao policajca zašto ga zapisuju, tada je nastao haos, uhapsili su ga i odveli.

“Čovjeku je pozlilo, šećeraš je, ležao je u kanalu, prvo su ga u hitnu morali voziti”, dodaje Snježana.

Snimci hapšenja, koji su brzo postali viralni na društvenim mrežama, prikazuju policajce kako obaraju poljoprivrednika na tlo i stavljaju mu lisice dok on pruža minimalan otpor. Ovaj prizor izazvao je lavinu negativnih komentara i poziva na odgovornost odgovornih policijskih službenika.

Policija je izdala saopštenje u kojem tvrde da je hapšenje bilo neophodno zbog “remetenja javnog reda i mira” i da je primijenjena sila bila “proporcionalna situaciji”. Međutim, mnogi građani i organizacije za ljudska prava zahtijevaju hitnu istragu i sankcije za odgovorne policajce.

“Ovo nije prvi put da svjedočimo prekomjernoj upotrebi sile od strane policije. Potrebno je provesti detaljnu istragu i osigurati da se ovakvi incidenti više ne ponavljaju,” poručili su iz jedne nevladine organizacije koja prati ljudska prava.

Poljoprivrednik, čije ime nije objavljeno, trenutno se nalazi u pritvoru i suočava se s optužbama za ometanje rada službenih lica. Njegova porodica i podržavaoci zahtijevaju njegovo puštanje na slobodu i pravdu za pretrpljeno nasilje.

 

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79