Brutalno prebijeni migranati od strane hrvatske policije

Prema svjedočenjima žrtava, između osam i deset policajaca u crnim odorama zlostavljalo je migrante u noći s 26. na 27. maja nedaleko od Plitvičkih jezera.

Grupu migranata koji traže azil mučila je hrvatska policija na granici s Bosnom i Hercegovinom prošli mjesec, saopćio je Amnesty International.

Šesnaestero ljudi iz Afganistana i Pakistana udarano je nogama, pretučeno je, vezano i potom im je razmazana hrana po ozljedama, navodi se u istrazi Amnestyja u kojoj je ispitano šest migranata.

Desetorica muškaraca zadobila su teške ozljede, uključujući prelome kostiju i ozljede glave. Jednoj od žrtava sada su potrebna invalidska kolica, kaže Amnesty.

Prema svjedočenjima žrtava, između osam i deset policajaca u crnim odorama zlostavljalo je migrante u noći s 26. na 27. maja nedaleko od Plitvičkih jezera.

Policija je “pucala u zrak, zatim udarila nogama i opetovano tukla zavezane muškarce metalnim i drugim palicama i drškom pištolja”, stoji u priopćenju Amnestyja.

“Zatim su utrljavali kečap, majonezu i šećer koje su našli kod jednog od migranata u krvave glave i kosu migranata.”

Amnesty kaže da je također razgovarao s liječnicima koji su im sanirali ozljede nakon što su protjerani natrag u BiH te dužnosnicima nevladinog udruženja koji su isto vidjeli njihove ozljede.

Jedan liječnik rekao je Amnestyju da njihove ozljede uključuju prelome, posjekotine, modrice, ozljede glave i kolaps pluća.

Grupa navodi da je kontaktirala hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova, ali da još nije dobila odgovor.

“Evropska unija više ne može šutjeti i namjerno ignorisati nasilje i zlostavljanja koje provodi hrvatska policija na njenim vanjskim granicama. Njena šutnja dopušta, pa čak i ohrabruje počinitelje tog zlostavljanja da nastave bez posljedica”, rekao je Massimo Moratti, zamjenik direktora Ureda za Europu Amnesty Internationala.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79