Bugarska popustila, Sjeverna Makedonija ima otvoren put prema EU

Ovakva odluka je uslijedila nakon jučerašnjeg (23. juni) sastanka predstavnika država Zapadnog Balkana i EU u Briselu. Dan ranije, 22. juna, izglasano je nepovjerenje bugarskoj vladi na čijem je čelu proevropski orijentiran Kiril Petkov, prenosi Deutsche Welle.

Sjeverna Makedonija je godinama čekala na dobijanje statusa kandidatkinje i početak pregovora sa Unijom. Početak pregovora joj je uvjetovan promijenom imena države.

Nakon što je ime promijenjeno, Bugarska je uložila veto na početak pregovora zbog neriješenih identitetskih pitanja ove dvije države. Bugari su insistirali da Sjeverna Makedonija prizna da makedonski jezik ima bugarske korijene te ustavom prizna bugarsku manjinu u Sjevernoj Makedoniji. Makedoncima je to bilo neprihvatljivo.

Ostaje bugarski veto na početak pregovora Albanije za članstvo. EU je odlučila da Bosni i Hercegovini i Kosovo još ne dobiju status kandidatkinja za članstvo u EU.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79