Bugojanski poduzetnik: “Hvala bogu pa ne zavisim od države. Najbolja para je u obrađivanju zemlje”

Bugojanski poduzetnik: “Hvala bogu pa ne zavisim od države. Najbolja para je u obrađivanju zemlje”


Ivan Jurčević je Bugojanac koji dugi niz godina uzgaja lješnjake ističe da nema umora i da sam održava preko 10 duluma obradive zemlje.

Na svojoj zemlji ima zasijane brojne poljoprivredne kulture od kojih se najviše izdvaja lješnjak, a tu su i orasi, aronija, kupina, šljive, jabuke te razno povrće. Ove godine je posadio i nove vrste lješnjaka. Ivan ističe da ovo nije ništa teško radit i da on bez ikakvih problema obrađuje sve zasade.

Nešto ako ne voliš bilo bi zapušteno. Ako hoćeš nešto da imaš, da u tome uživaš i da imaš rezultate moraš raditi i to voljeti. Meni je ovdje zadovoljstvo i mislim da sam ja ‘ubo keca na desetku’ što se tiče ovog voćnjaka. Nemam previše obaveza, samo moraš biti čest (dolaziti stalno) – kazao je Ivan.

Poslije sušenja koje traje 15 dana, ima još petnest dana, tada sve lješnjake prodam. Cijene nisam mislio povisiti, jer nema narod para. Mislim da je to jedna normalna cijena, jer ima ljudi koji ni za to nemaju – rekao je Ivan.

Kaže da je tražio podsticaj od države, ali da od toga ništa nema, jer je država za te stvari gluha.

Hvala bogu pa ne zavisim od države. To je jedna blagodat koja se ne može platiti. Ali ovo je dobro, meni se isplati. Uživam, družim se sa ljudima, poslijepodne sam svaki dan ovdje. Za ovu godinu sam oko 1.160 sadnica naručio.

Sve će otići, ali mora se raditi na tome. Ja ovo već 10 godina radim, nije ništa samo od sebe došlo. Samo ove godina ja sam sve ovo osam puta kosio. I to svih 7 ipo duluma sa trimerom i malom kosilicom – rekao je Ivan.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija