Bunt roditelja: Grad financira samo djecu koja pohađaju javne vrtiće

Bunt roditelja: Grad financira samo djecu koja pohađaju javne vrtiće


Roditelji djece koja pohađaju privatne predškolske ustanove u Mostaru poslali su otvoreno pismo gradonačelniku Mariju Kordiću, izražavajući zabrinutost zbog povećanja troškova i diskriminacije u financiranju privatnih vrtića. Apeliraju na prepoznavanje uloge privatnih vrtića i traže subvencije kako bi olakšali financijski teret roditeljima.

U pismu se ističe da je pravo svakog roditelja izabrati vrtić za svoje dijete, ali da trenutni sistem ne omogućuje pravedno financiranje privatnih ustanova. Roditelji upozoravaju na ekonomske izazove s kojima se suočavaju te ističu važnost pravilnog usmjeravanja sredstava iz poreza, posebno onih namijenjenih predškolstvu.

Grad trenutno subvencionira samo djecu u javnim vrtićima, što roditelji smatraju diskriminirajućim. Ističu da su nužne intervencije gradske i kantonalne vlasti kako bi se subvencionirali troškovi boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama.

Roditelji također naglašavaju značaj privatnog sektora u osiguravanju odgojno-obrazovnog procesa za više od 1300 djece te apeliraju na prepoznavanje tereta koji privatni vrtići preuzimaju od grada i kantona.

Uz podršku peticije, roditelji ističu potrebu izjednačavanja prava privatnih predškolskih ustanova s javnim ustanovama te pozivaju gradonačelnika i Gradsko vijeće da donesu odluku koja će osigurati održivost privatnih vrtića. Gradonačelnik Kordić prethodno je najavio razmatranje novih modela financiranja kako bi ujednačio sistem i omogućio saradnju privatnih vrtića unutar sistema predškolskog odgoja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija