Burna sjednica Doma naroda BiH: Klub Bošnjaka napustio zasjedanje

Sjednica Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine prekinuta je nakon što je Klub Bošnjaka odlučio napustiti zasjedanje.

Na dnevni red sjednice Doma naroda BiH bio je uvršten prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji bi omogućio uklanjanje stranih sudija te etničko i entitetsko odlučivanje.

Za uvrštavanje zakona glasalo je 8 delegata iz HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SNSD-a i SDS-a, dok su svi delegati Bošnjaci, njih šest, bili protiv.

Delegat Želimir Nešković (SDS) je ponovo zatražio uvrštenje prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH na dnevni red, što je izazvalo kontroverzu.

Delegati Kluba Bošnjaka su odlučili da ne sudjeluju u nastavku sjednice Doma naroda PSBiH.

“Ne smijemo se ni dovesti u poziciju da razmatramo hoće li biti usvojen ili ne. Ne želimo nikakve rizike takve vrste. Opasna bi stvar bila da takav zakon bude usvojen čak i u jednom domu, iako postoji i drugi. Ovo je zakon koji udara u temelje Bosne i Hercegovine, molio sam da ne predlažete takav zakon, te da ne podržavate njegovo uvršavanje na dnevni red. Naš odgovor je ovo.” rekao je delegat Šefik Džaferović, napustivši sjednicu sa drugim delegatima.

Odlaskom delegata Kluba Bošnjaka onemogućen je kvorum za održavanje sjednice, te je predsjedavajući Kemal Ademović prekinuo zasjedanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79