Burno na početku sjednice Predstavničkog doma: Zakočila himna, traže se ostavke

Na samom početku 12. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je održana danas, došlo je do nepredviđenih problema.

Predsjedavajući Dragan Mioković (NS) nije uspio da intonira himnu Bosne i Hercegovine zbog tehničkih problema, što je izazvalo burne reakcije među zastupnicima.

Mioković je na početku sjednice pozvao zastupnike da ustanu i tehničku službu da pusti himnu BiH. No, zbog tehničkog kvara, himna nije emitovana. Mioković je odlučio da nastavi sa sjednicom, što je izazvalo protivljenje opozicionih zastupnika koji su tražili pauzu dok se ne riješi problem.

Zastupnica Alma Kratina (DF) je pozvala predsjedavajućeg da nađe rješenje.

“Nemojte da se igramo cirkusa u parlamentu, ja želim i vas da zaštitim. Ovo što se sada desilo, vi kao predsjedavajući možete shvatiti kao bojkot ili atak na vas. Trebate da ovo ispitate zašto nismo počeli ovu sjednicu sa dignitetom. Nemojte dozvoliti da krenemo bez himne,” poručila je ona.

Nakon otklanjanja tehničkog kvara, himna BiH je emitovana, a sjednica je započela pitanjem zastupnika Mahira Mešalića (DF), upućenim predsjedavajućem Miokoviću i dopredsjedavajućem Boškoviću.

“Kada ćete podnijeti ostavku? Vi ste predsjedavajući došli ovdje političkom trgovinom vezanom za sudiju Ustavnog suda BiH, za kojeg imamo mišljenje da nije imenovan u skladu sa Ustavom. Vi ste nas i Bošković uvjeravali da se sudija mora birati po etničkom principu, da ne mora imati stručnost i iskustvo. Sada smo to jasno čuli u mišljenju Venecijanske komisije,” rekao je Mešalić.

Mioković je najavio da će odgovoriti pismeno.

Sjednica je nastavljena razmatranjem Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH, Prijedloga Zakona o rudarstvu FBiH, te Nacrta Zakona o zaštiti prava na pravično suđenje u razumnom roku.

Na dnevnom redu su se našli i Prijedlog Zakona o Gradu Novi Travnik, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, te Nacrt Zakona o socijalnim uslugama u Federaciji BiH.

Poslanici su trebali raspravljati i o Nacrtu Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, Nacrtu Zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana i aktivista FBiH, Nacrtu Programa rada Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za 2024. godinu, te Nacrtu Kodeksa ponašanja poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Dnevni red je uključivao i Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Zoning plana urbanog područja Kulen Vakuf-Klisa za period od 10 godina, Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Zoning plana urbanog područja Martin Brod za period od 10 godina, Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2023. godinu, te Informaciju o vanjskom i unutrašnjem dugu u FBiH na dan 31. decembra 2022. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79