Koliko je voda u bazenima sigurna za kupače?

Sarajevski bazeni su omiljena destinacija za bijeg građana usljed toplog vremena, a kako rastu temperature tako raste i interes za osvježenjem.

Iako je provođenje vremena na bazenima uz kupanje i druženje primamljiva opcija za provesti vikend, postavlja se pitanje koliko je voda u bazenima sigurna za kupače.

Istaknuti analize

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo kazali su za “Avaz“ kako se kontinuirano vrši monitoring zdravstvene ispravnosti bazenske vode, a kupališta moraju imati javno istaknute posljednje rezultate laboratorijskih analiza bazenske vode kako bi se kupači informirali o eventualnom stanju vode.

Međutim, postavlja se pitanje koliko Sarajlije uopće obraćaju pažnju na stanje vode, te da li se građani pridržavaju pravila, dok je sigurnost jedan od prioriteta u sprečavanju bolesti koje se prenose vodom.

Kada je riječ o glavnim mjerama opreza, iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo skrenuli su pažnju kupačima: da ne ulaze naglo u vodu, da obrate pažnju prilikom hodanja oko bazena, ne kupati se u alkoholiziranom stanju, nositi kapu za plivanje, naočale i čepiće za uši, obavezno skinuti kontaktne leće i isprati oči, te izbjegavati dugotrajan boravak u vodi, naročito sjedenje u plitkoj vodi s mnogo kupača jer to povećava rizik za nastanak infekcija.

Koristiti toalet

Obavezna je i dezinfekcija stopala u dezobarijeri koja je hiperhlorisana, a preporučuje se roditeljima da djecu vode u toalet i redovno im mijenjaju pelene u dijelu kupališta koje je predviđeno za to. Savjetuje se i da se izbjegava dugotrajno sjedenje u mokrom kupaćem kostimu, jer vlaga i toplota podstiču razmnožavanje bakterija, virusa i gljivica.

– Naglašavamo da osobe sa stomačnom simptomatologijom, osobe s ranicama i ranama na koži, osobe koje imaju upalu oka, uha, disajnih puteva, mokraćnih puteva, osobe sa spolnim bolestima, te osobe s nepravilno održavanim pirsinzima, ne smiju se kupati u bazenima – istaknuto je iz Zavoda.

Osobama oslabljenog imunog sistema ne preporučuje se kupanje u bazenima.

Birati hlad

Iz Zavoda su upozorili građane da izbjegavaju boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana.

– Oprez sa sunčanjem u periodima najjačeg UV zračenja. Najbolje je birati prirodni hlad ili boraviti ispod suncobrana. Potrebno je konzumirati što više tekućine, te konzumirati lako probavljivu hranu – zaključili su iz Zavoda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79