Albanska lubenica “zakrčila” BiH: Berba počela, proizvođači iz doline Neretve u problemu

U dolini Neretve započela je berba lubenica ili, kako ih često nazivaju na jugu BiH, karpuzi. Ovogodišnja berba je najranija do sada zahvaljujući izuzetno toplom vremenu nakon sadnje, što je ubrzalo rast i sazrijevanje lubenica.

Noćne temperature također igraju važnu ulogu u ovom procesu.

Marinko Merdžan, dugogodišnji proizvođač lubenica s površinom od pet hektara kraj Neretve, ističe za Aktu da lubenice s tog područja spadaju među najslađe i najsočnije, ali uprkos tome, na tržištima i u trgovinama prevladava uvozna lubenica.

“Cijena još nije formirana. Primjećujemo enorman uvoz lubenica iz Albanije, čija je lubenica stigla na naše tržište prije naših, zahvaljujući visokim temperaturama proteklih dana.

Trenutno je u BiH prisutno najmanje 100 kamiona s albanskom lubenicom koja je spremna za prodaju”, izjavio je Merdžan.

On dodaje kako domaći proizvođači nisu dobili potporu od strane velikih trgovačkih lanaca u BiH.

“Bojimo se da će nas kontaktirati tek kada prodaju uvoznu lubenicu, čiji je kvalitet neusporediv s našom. Naša lubenica je puno kvalitetnija, ali smo ucijenjeni situacijom na tržištu”, naglašava Merdžan.

U pogledu izlaza iz ove situacije, proizvođači vide mogućnost u prodaji u susjednoj Hrvatskoj, pogotovo ako turistička sezona bude dobra.

“Obično kada Hrvatska ima problema s vlastitim urodom, raste potražnja za našom lubenicom, posebno kasnim sortama koje oni ne mogu proizvesti zbog problema s vodom”, objašnjava Merdžan.

Berba lubenica u dolini Neretve nije samo posao, već izazovna misija koja zahtijeva naporan rad i pažljivo planiranje zbog vremenskih uslova i napornog fizičkog napora koji uključuje berbu po suncu.

“Strahujemo da bi cijena lubenice mogla značajno pasti zbog trenutne situacije na tržištu”, zaključuje Merdžan.

Ovogodišnja sezona berbe lubenica u dolini Neretve pokazuje se kao izazovna s obzirom na konkurenciju uvoznih lubenica, dok se domaći proizvođači trude izboriti za svoje mjesto na tržištu s kvalitetnim proizvodima koje nude.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79