Iz lijevog u desni džep: Život se sveo na preživljavanje od prvog do prvog

U svim dijelovima Bosne i Hercegovine, život se svodi na preživljavanje od prvog do prvog u mjesecu, dok pozitivne vijesti poput povećanja penzija brzo bivaju zamračene novim poskupljenjima i nametima. Ovaj ciklus je tema koja zabrinjava one koji se suočavaju s nedaćama svakodnevice.

Tako i danađnji sastanak pregovaračkih timova Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo te Vlade KS o izmjenama Kolektivnog ugovora za državne službenike nagovijestio je potrebu za korekcijama koje bi ispravile nedostatke u postojećim pravilima, posebno u vezi s pripravnošću za rad.

Poslodavci u Federaciji BiH ranije su isticali da su minimalne plate u poslovnom sektoru izuzetno niske te da žele njihovo povećanje uz istovremeno rasterećenje od obaveza prema državi.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH, koje okuplja 20.000 firmi, istaklo je dokument “Šta poslodavci očekuju od vlasti” s jasnim zahtjevima za fiskalnim i parafiskalnim reformama.

Ipak, promjene u praksi se ne događaju, a poslovni sektor i dalje čeka na smanjenje opterećenja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79