Napredak Međunarodnog aerodroma Tuzla: Nova partnerstva

Nastavak razvoja Međunarodnog aerodroma u Tuzli obećava pozitivne pomake nakon uspostavljanja saradnje s Pegasus Airlinesom. Ova turska aviokompanija će od augusta ove godine ponuditi letove do Istanbula, bez subvencija, što je naglasilo opredeljenje za održiv razvoj aerodroma.

Premijer Tuzlanskog kantona, Irfan Halilagić, istakao je da planiranih dva i po miliona konvertibilnih maraka subvencija za aviokompanije trenutno neće biti utrošeno dok se ne dobiju garancije o efikasnosti i punjenju aviona. Takođe, otkrio je da su u toku pregovori s još dve aviokompanije koje bi mogle ponuditi letove prema atraktivnim destinacijama.

Smanjeni obim letova u trenutnom periodu će se iskoristiti za infrastrukturne projekte i strateško planiranje, uz podršku USAID-a.

Ovi projekti uključuju izgradnju objekta atrija, proširenje trećeg gatea i certifikaciju aerodroma po EASA standardima.

Planirano je završavanje dugogodišnjih imovinsko-pravnih problema vezanih za zemljište aerodroma, kao i izgradnja svjetlosne signalizacije piste koja će poboljšati operativne kapacitete aerodroma.

Halilagić je naglasio da će ovi infrastrukturni napori učiniti tuzlanski aerodrom poslovno atraktivnijim, stvarajući temelje za dalji razvoj i privlačenje novih aviokompanija. Ovo će pomoći u održavanju dugoročne održivosti aerodroma i doprineti ekonomskom razvoju Tuzlanskog kantona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79