Počeli pregovori o izmjenama Kolektivnog ugovora za državne službenike u KS

Prvi sastanak pregovaračkih timova Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo i Vlade KS o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima državne službe održan je danas u Sarajevu, s ciljem korekcije odredbi koje su dovele do umanjenja prava zaposlenih.

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo pokrenuo je inicijativu za izmjene Kolektivnog ugovora kako bi se ispravile greške u formulaciji pri fiskalnoj procjeni i nadopunile pravne praznine koje su se pokazale u praksi.

“Smatramo da je važno unaprijediti određena prava koja su bila nedovoljno regulisana prilikom potpisivanja Kolektivnog ugovora 2023. godine”, istakao je Elvis Zornić, predsjednik Sindikata.

Na sastanku su prisustvovali ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić, ministar finansija Afan Kalamujić, pomoćnik ministra za upravu Onahti Čerkez, te Emir Jesenković, šef Kabineta ministra unutrašnjih poslova.

Nakon usaglašavanja oko pripravnosti za rad, pregovarački timovi su se složili o potrebi za daljim pregovorima kako bi se postigao konačan dogovor o svim predloženim izmjenama.

Nastavak pregovora zakazan je za ponedjeljak, 8. jula, kada se očekuje daljnji napredak u pregovorima i finalizacija novih odredbi Kolektivnog ugovora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79