Čak 228 novih kandidata pristupilo u Oružane snage BiH: 64 je iz srpskog naroda, a 58 Hrvata

Na lokaciji kasarne “Zaim Imamović” u Pazariću, danas je organizovana ceremonija polaganja svečane zakletve i prijema u vojnu službu 26. klase vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

58 Hrvata

– Standarde Centra za osnovnu obuku u proteklih 8 sedmica uspješno je savladalo 228 kandidata od kojih su 33 ženskog pola što predstavlja najveći broj žena u jednoj klasi od formiranja centra do danas, te potvrđuje činjenicu da Ministarstvo odbrane BiH i OS BiH aktivno provode politiku rodne ravnopravnosti – saopćeno je iz Ministarstva odrbane BiH.

Kako portal “Avaza” saznaje, od 228 kandidata koji su danas primljeni u vojnu službu, 64 je iz srpskog naroda, dok je 105 pripadnika koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci, a 58 iz reda hrvatskog naroda. Primljena je jedna osoba iz reda ostalih.

Zanimljivo je da na konkurs OSBiH, kojem se tražilo 300 vojnika, apliciralo njih 1.007 kandidata. Od ovog broja prijavilo se čak 380 Srba i 555 Bošnjaka.

Ovo informacije ne ide u prilog Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a i članu Predsjedništva BiH, koji je nedavno izjavio da Srbi ne žele u OSBiH.

Šta je rekao Dodik

– Kako se ne mogu popuniti kvote u Oružanim snagama predviđene Hrvatima i Srbima, jer oni ne žele da idu u tu vojsku, naš je stav da treba smanjiti broj vojnika jer ne želimo da vojska bude muslimanska – izjavio je Dodik nakon sastanka s američkim diplomatom Gabrielom Eskobarom piše Avaz-

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79