Zubčević imenovan za direktora KPZ-a Sarajevo i za naredne četiri godine

 

Faruk Zubčević, direktor Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Sarajevo, odlukom Vlade Federacije BiH, nastavit će obavljati tu dužnost i u naredne četiri godine.

Zubčević je za novog/starog direktora KPZ-a imenovan na prijedlog Federalnog ministarstva pravde.

Na mjesto direktora KPZ-a Sarajevo prvi put imenovan je krajem 2017.godine, nakon što je došlo do smjene dotadašnje uprave zatvora zbog sigurnosnih propusta utvrđenih nakon što je iz te ustanove pobjegao Amel Sejfović.

Dolaskom na mjesto direktora Zubčević je uspostavio potpuno novi sistem, mnogo rigorozniji nego što je to ranije bio slučaj.

Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, Zubčević je rođen u Sarajevu, gdje je nakon završene srednje škole, upisao Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, te položio pravosudni ispit u Ministarstvu pravde F BiH.

Radno iskustvo je stekao u MUP-u CSB Sarajevo-Odjeljenje za spriječavanje općeg kriminaliteta-krvni delikti, potom Odjeljenje za spriječavanje djela iz oblasti imovinskog i organizovanog kriminaliteta, nakon čega prelazi u MUP CSB/SDB Sarajevo,gdje je angažovan na poslovima spriječavanja i otkrivanja krivičnih djela rušenja ustavnog poretka i djela ratnog zločina, potom kontra-obavještajni poslovi i veze emigracije.

Radio je iu Federalnoj Obavještajno-sigurnosnoj službi (FOOS)-poslovi na zaštiti ustavnog sistema i separatizma, a zatim u OSA-i BiH, u Kabinetu glavnog inspektora.

Za nove direktore ovih ustanova su, na period od četiri godine, postavljeni Redžo Kahrić (KPZ Zenica), Marijo Marić (KPZ Mostar), Ivo Ivkić (KPZ Orašje), Faruk Zubčević (KPZ Sarajevo), Emil Velte (KPZ Busovača) i Jasmin Omerbegović (KPZ Tuzla).

Novi zamjenici direktora su Ivica Dujmović (KPZ Zenica), Mujo Trebović (KPZ Mostar), Nevad Ahmetović (KPZ Orašje), Mladen Krpan (KPZ Sarajevo), Semir Mekić (KPZ Busovača) i Božo Antunović (KPZ Tuzla).

Direktoru KPZ Bihać mandat još nije istekao, a za njegovog novog zamjenika imenovan je Franjo Jurić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79