Čak 90 posto radnika u Njemačkoj ovaj posao radi na crno

Poslodavci i radnici na crno imaju malo dobiti ako se registruju kod tijela koja regulišu zapošljavanje na nepuno radno vrijeme

Velika većina kućnih pomoćnica i pomoćnika u Njemačkoj radi na poslovima – od spremanja do vrtlarenja – ilegalno, pokazalo je istraživanje objavljeno u subotu.

– Godinama procjenjujemo da broj kućnih pomoćnika koji nisu registrovani i koji rade na crno bez osiguranja i osiguranja od nezgode prelazi 90 odsto – kaže Dominik Enste, autor istraživanja Instituta njemačke privrede (IW).

Za najnoviju procjenu IW je analizirao nedavno objavljene rezultate iz takozvanog socio-ekonomskog panela, reprezentativnog dugoročnog istraživanja oko 290.000 privatnih domaćinstava, prenosi “Feniks magazin”.

Prema tom pokazatelju oko 4.3 miliona domaćinstava, ili otprilike svako deseto domaćinstvo u Njemačkoj, redovno ili povremeno zapošljavalo je pomoć u kući u 2021. godini.

Oduzmemo li poznati broj radnika koji su samozaposleni i plaćaju doprinose za socijalno osiguranje, 3.9 miliona domaćinstava plaća ljudima da čiste, vrtlare, obavljaju druge poslove i čuvaju djecu ispod državnog radara, procjenjuje IW.

Poslodavci i radnici na crno imaju malo dobiti ako se registruju kod tijela koja regulišu zapošljavanje na nepuno radno vrijeme.

– Iako nije neuobičajno da kućne pomoćnice rade u domaćinstvu dugi niz godina i da je izgrađen dobar odnos povjerenja, domaćinstva često ne žele da ulaze u ugovorne obaveze – rekao je Enste.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79