Čamber likvidirao Duška na benzinskoj pumpi kod Laktaša: U petak odluka o dužini zatvorske kazne

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka zatražilo je danas da se Daliboru Čamberu (47) izrekne kazna dugotrajnog zatvora zbog teškog ubistva Duška Savanovića (24) u novogodišnjoj noći u naselju Trn kod Laktaša.

Tužilac Aleksandar Simonović je tokom iznošenja završnih riječi naveo da je smrt Savanovića bila ubilačkog karaktera i da je nastupila usljed masivnog iskrvarenja, te da je tokom dokaznog postupka u Okružnom sudu Banja Luka, u cjelosti dokazana optužnica.

– Predlažemo da se oglasi krivim i da mu se izrekne dugogodišnja kazna zatvora – kazao je Simonović.

Ubistvo se dogodilo 31. decembra 2020. godine oko 22.30 časova u naselju Trn na parkingu benzinske pumpe, kada su Čamber i njegov kolega Milan Đurđević prvo došli u verbalni, a zatim i fizički sukob sa Savanovićem i njegovim prijateljem Aleksom Babićem (22). Čamber je ispalio jedan hitac u pravcu njihovog vozila, zatim drugi koji je pogodio Babića u stopalo. Potom ga Savanović udara i Čamber pada na tlo, pored aparata za točenje goriva, pa iz ležećeg položaja ispaljuje i treći hitac u Savanovića. Savanović je od zadobijenih povreda preminuo istog dana u UKC-u RS-a u Banjoj Luci.

Tužilac Simonović je tokom završnih riječi posebno naglasio da Savanović i Babić kritičnog događaja nisu bili naoružani i nisu koristili nikakvo oružje ili oruđe.

Branilac optuženog Čambera, advokat Miloš Paleksić, na početku završnih riječi se još jednom, u ime optuženog, izvinio porodici stradalog mladića.

– Po ko zna koji put, u njegovo ime, želim da izrazim kajanje i žaljenje zbog ove tragedije i izrazim saučešće – kazao je Paleksić.

Podsjetio je da je odbrana željela da ubrza postupak, a u cilju, kako je rekao, da se porodica ne izlaže dodatnom uznemiravanju, pa su tužilaštvu predlagali sporazum o priznanju krivice, ali se o njemu nikada nije pregovaralo jer tužilac nije ni odgovorio.

Tvrdi da se u optužnici radi o neosnovanoj kvalifikaciji “teško ubistvo”, te da bi se moglo govoriti o “prekoračenju granice nužne odbrane”.

– Iz činjeničnog opisa ne proizilazi ova kvalifikacija djela. U slučaju sumnje, odluka suda se donosi u korist optuženog, jer se presuda ne može donijeti na osnovu pretpostavke – rekao je Paleksić.

On je tvrdi i da nije bilo namjere i planirane radnje, te dodao kako ga je njegov klijent obavijestio da je spreman da isplati svu štetu porodici ubijenog mladića.

Sudu se obratio i Čamber koji je kazao da mu je “izuzetno žao, da nije imao namjeru nikome da naudi”, kao i da je “nepromišljenom radnjom nanio bol mnogima”.

Njegove riječi bile su praćene burnom reakcijom i suzama Savanovićevih roditelja, koji su dobacili da im “ne treba njegovo izvinjenje”.

Objava presude u ovom predmetu je zakazana za petak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79