Čampara o izboru novog direktora OSA-e: Moj favorit je neko ko je častan

Čampara o izboru novog direktora OSA-e: Moj favorit je neko ko je častan


Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara (NiP) govorio je za TV Sarajevo o političkim aktuelnostima, odnosima unutar Osmorke i izboru novog direktora OSA-e.

Čampara se osvrnuo na jučerašnji sastanak predstavnika Osmorke u sjedištu SDP-a tokom kojeg su nastavljene konsultacije o planu rada nove Vlade Federacije BiH.

  • Osmorka je danas imala sastanak o finaliziranju programa rada Osmorke i Vlade FBiH u narednom periodu. Izdvajat ćemo i određene stvari za početak, da se Vlada FBiH odredi o infrastrukturnim projektima kao što su gradnja cesta i neki energetski projekti što nam je veoma bitno – kazao je Čampara.

U vezi izbora potpredsjednika i predsjednika FBiH istakao je da je CIK utvrdio kandidate za te pozicije, ali da postoji žalba Zlatana Begića (DF) kojeg su kandidirali delegati iz reda Ostalih.

  • Mislim da će ta žalba ići prema CIK-u pa prema Sudu BiH. Vjerovatno će to uzeti još nekih pet, šest dana. To zavisi od samih rokova koji su propisani – naglasio je Čampara ističući kako je rok za donošenje odluke Suda BiH po žalbi Begića tri dana.

To znači da sjednica Predstavničkog doma koja je prema nekim najavama trebala biti održana danas, biti prolongirana za narednu sedmicu.

  • Ukoliko bude potvrde za ova tri kandidata, onda će se glasati i time bi bilo zaokruženi neposredni i posredni izbori. Mi smo u fazi prikupljanja potpisa koji su skoro i gotovi, gdje želimo da dokažemo da imamo apsolutnu većinu u Predstavničkom domu potrebnu za imenovanje vlade, ali isto tako i u Domu naroda –  kazao je delegat NiP-a.

Govorio je i o tome da li će Osmorka glasati za Refika Lendu (SDA) kao potpredsjednika Federacije BiH.

  • Što se mene tiče, ja bih glasao za sve kandidate koji su predloženi iz klubova naroda i apsolutno nemam nikakav problem s tim. Oni će između sebe odlučiti ko će biti predsjednik FBiH, ako tu ne bude konsenzusa, o tome će odlučiti Predstavnički dom –  objasnio je Čampara.

U slučaju blokada imenovanja nove federalne vlade očekuje reakciju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

  • Ukoliko SDA sa DF-om i HDZ-om sve dogovori, ako mogu skupiti 50 plus jedan onda oni trebaju biti vlast. U tom trenutku neko ko je potpredsjednik iz SDP-a, NiP-a ili neke druge stranke nema pravo da blokira vlast. Isto to vrijedi i za SDA – ističe Čampara.

Dodaje kako je Osmorka stabilna i da je skoro sve dogovoreno, čak i kada je u pitanju podjela resora u Vladi FBiH.

Govorio je novi delegat NiP-a u Domu naroda FBiH i o najavljenoj smjeni rukovodstva OSA-e.

  • To nije eventualno, nego sigurno. Rad se o čovjeku koji je ispunio uslov za penziju i poznati su njegovi skandali sa diplomama. Moj favorit je neko ko je častan, ko ima urednu diplomu i koji će se pridržavati i slova i duha zakona. Što se mene tiče, ja ne znam ko će biti. To su u pregovori predsjednici političkih stranaka, čini mi se i sa međunarodnim predstavnicima jer je to institucija koja je bitna i zbog razmjene podataka –  komentira Čampara.

Tvrdi da se lično ne miješa niti daje prijedloge za novog direktora OSA-e te da nisu tačne informacije koje su se pojavile u javnosti da on podržava bilo koga od imena koja su potencijalno nominirana za čelnu poziciju te sigurnosne agencije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija