Čampara: Osmorka je patriotski blok, ne vjerujem da će nam se prikloniti DF-ov delegat

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH i zastupnik Naroda i pravde u Skupštini KS-a gostovao je u Rezimeu Federalne televizije.

“U srijedu bi se trebale sastati radne grupe i govoriti o principima i načelima za buduće formiranje vlasti tako da očekujem da se i delegacije parlamentarnih stranaka sastanu do kraja sedmice i da se krene, u skladu sa Zakonom o izboru Vijeća ministara, prije svega u formiranje samog Vijeća ministara pa onda i ministara i zamjenika u Vijeću ministara”, istakao je on.

“Bilo koji projekat u BiH koji se radi je dobro došao, ali naravno mora se raditi u skladu sa Ustavom BiH, međunarodnim sporazumima i dogovorima, u skladu sa zakonima BiH i moraju se striktno poštovati nadležnosti prije svega institucija BiH, ali i ono što spada u nadležnost samih entiteta. Svaki onaj projekat koji je u ekonomskom smislu dobar za građane bilo kog entiteta, dobar je i za BiH, ali naravno mora se tačno znati ko koje projekte i na koji način radi. Ne vidim nikakav problem da se svi projekti koji su od državnog značaja urade, ali to mora uraditi država BiH i ratifikovati Parlament BiH. Ukoliko neko misli da će Osmorka saviti kičmu i reći da je to nadležnost entiteta, sigurno se to neće desiti. Nikakvi uslovi nisu postavljani od drugih stranaka prema Osmorci u tom smislu.”

Čampara naglašava da će se za ono što je nadležnost države BiH pitati država BiH i njene institucije.

“Mi ćemo se sigurno držati Ustava BiH i onoga što on prepisuje. Sve drugo, ukoliko bilo ko bude pokušavao, neće imati partnera u nama. Članstvo prema NATO savezu i euroatlanske integracije su naš vanjskopolitički prioritet.”

Na pitanje koji su prioriteti kojima će se Osmorka, HDZ i SNSD baviti, odgovara: “Najvažnije i najbitnije je privlačenje stranih investicija, ekonomija, pitanje napretka BiH ka euroatlanskim integracijama. I onih 14 prioriteta koje je EU stavila pred nas. Mislim da su to neke stvari oko kojih se svi možemo dogovoriti i jednostavno krenuti u tom pravcu. One stvari oko kojih se sada ne možemo dogovoriti treba ostaviti za neka druga vremena.”

Pojašnjava da onaj ko ima parlamentarnu većinu uspostavlja vlast u Federaciji.

“Onaj ko ima većinu u Predstavničkom domu bude kandidat za premijera i obavlja konsultacije i razgovor sa predsjednikom Federacije. Predsjednik FBiH ga imenuje, saglasnost daju potpredsjednici Federaciji i onda se on potvrđuje na Predstavničkom domu. Ja tu ne vidim ništa sporno. Parlamentarna većina podrazumijeva većinu i u Predstavničkom domu, ali i u Domu naroda. A ko će imati većinu Klubu Bošnjaka, ko će predložiti predsjednika, odnosno potpredsjednika Federacije, za mene je to u ovom trenutku apsolutno nebitno. E onaj ko hoće da blokira, mislim da je to već antiustavno, antidejtonsko djelovanje i visoki predstavnik će morati djelovati na takve stvari.”

Čampara smatra da neće biti blokada u uspostavi vlasti.

“Mislim da nijedna stranka u FBiH, posebno ona koja sebe naziva probosanskom, ne bi sebi smjela dozvoliti da blokira uspostavu vlasti kada BiH treba da dobije kandidatski status, kada treba da krenu investicije u BiH.”

Kaže da mu je drago što je Bakir Izetbegović rekao da neće blokirati uspostavu vlasti.

Ističe da postoji mogućnost da se DF-ov delegat prikloni Osmorki.

“Ne bih je isključio, mada ja iskreno ne vjerujem da će se to desiti. Čini mi se da SDA i DF sada nastupaju zajednički.”

Čampara smatra da je sa Osmorkom formiran patriotski blok.

“Imate oko 400.000 glasova na strani ovih osam političkih subjekata. Naravno i SDA ima pravo da koalira sa nekom od stranaka, ali bojim se da im je koalicioni kapacitet takav da mogu samo sa DF-om. Osmorka je već odbila razgovore sa SDA, mislim da je to uradio i HDZ.”

Na pitanje hoće li centri za odlučivanje biti u Beogradu i Zagrebu, odgovara: “Hoće oko pitanja za Srbiju i Hrvatsku. Bilo koja odluka koja se tiče BiH će se isključivo donositi u institucijama BiH, u Predsjedništvu BiH, u Parlamentarnoj skupštini BiH, u Vijeću ministara BiH.”

Kada je riječ o reformi pravosuđa kaže da su i građani i svi svjesni da ne postoji povjerenje u rad pravosuđa.

“Mi kao društvo, kao zajednica se moramo na pravi način početi baviti i reformom pravosuđa i procesuiranjem krivičnih djela u BiH.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79