Čapljina će opet mirisati po štrudli i keksu!

Iako su mnogi bili skeptični u pogledu oživljavanja čapljinske Laste, nekadašnjeg konditorskog giganta bivše države, proteklih sedmica sve sumnje su otklonjene.

Prema onome što se vidi na terenu, samo je pitanje dana kada će sa trake sići prvi keksi i kada će Čapljina ponovo zamirisati po prepoznatljivim okusima štrudle, krem-štapića, ali i ostalih, novih slastica koje su ranije najavljene. Građevinski radovi su dobrim dijelom završeni.

PROŠIRENJE

– Od starih pogona nije ostalo skoro ništa. Lasta se proširila i u širinu i u visinu. Nadograđen je novi dio budućeg pogona koji će biti spojen sa rekonstruisanim dijelom, tako da će to biti jedna velika prostrana površina, kažu za Bljesak.info radnici na terenu.

U pogone Laste stigle su i prve mašine i krenulo je njihovo sklapanje.

Radi se o najkvalitetnijim mašinama na tržištu. Oprema je talijanskog i njemačkog porijekla, dok su trake proizveli Švicarci. Radnici očekuju još neke dijelove, pa će mašine uskoro biti sastavljene u potpunosti. S njima rade stručnjaci za mašine iz Italije, Njemačke i Švicarske, kako bi sve bilo urađeno po najvišim standardima.

Kada sve bude gotovo, proizvodnja, laboratorij i uprava biće smješteni u istom pogonu.

Kada su u pitanju ostali radovi, vrijedi istaknuti kako su zadržani stari silosi po kojima je čapljinska Lasta bila nadaleko vizualno prepoznata, a okoliš u krugu tvornice je uređen na način da nijedno stablo nije posječeno.

Podsjetimo, u novembru 2019, vlasnik grudske Violete Petar Ćorluka kupio je Lastu u stečaju i najavio ponovo pokretanje tvornice i proizvodnje.

VISOKI STANDARDI

Tada je najavio kako će u Lastu biti uloženo preko 20 miliona KM te da će Čapljina biti središte u kojemu će se proizvoditi samo najbolji proizvodi konditorske industrije.

– Prehrambena industrija je nešto potpuno novo za cijeli naš tim, koji se bavi svim, od pomnog istraživanja tržišta do planiranja proizvodnje i lansiranja proizvoda na tržište. Svi radovi moraju zadovoljiti visoke standarde prehrambene industrije kako bi svim faktorima mogli konkurisati na tržištu i pružiti jedinstven i kvalitetan proizvod, rekao je Ćorluka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79