Ćatić i Lovrić posuđivali novac, pa ga uz prijetnju silom iznuđivali

Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) donijelo je odluku o podizanju optužnice protiv Denisa Ćatića (1981.) i Stanislava Lovrića (1980.), obojice iz Mostara. Optužnica se temelji na osnovanoj sumnji da su zajedno kao suučesnici počinili krivično djelo “lihvarstvo”, povezano s krivičnim djelom “iznuda”.

Tužilaštvo HNK je izvijestilo da su optuženi, u periodu od 28. januara 2021. godine do 17. aprila 2023. godine, navodno davali novčane zajmove oštećenim osobama u Mostaru, uz uvjete koji su rezultirali nerazmjernom materijalnom koristi za optužene. Pritom su, prema tvrdnjama, koristili silu i prijetnje kako bi od oštećenih iznudili određene novčane iznose.

Osim toga, optuženi se terete za ilegalno posjedovanje oružja, dijelova za oružje i streljiva. Optužnicu je 17. avgusta u cijelosti potvrdio Općinski sud u Mostaru.

Ovaj slučaj rezultat je suradnje Kantonalnog tužilaštva HNK i Federalne uprave policije (FUP), koje su poduzimali policijski službenici FUP-a pod nadzorom tužiteljstva u okviru operativne akcije nazvane “Game”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79