Čatislav Ranisović se vratio iz Austrije i pokrenuo biznis u Jajcu

Čatislav Ranisović se vratio iz Austrije i pokrenuo biznis u Jajcu


Iako škotsko visinsko govedo nije zahtjevno za uzgoj, a daje izvrsno meso, uzgajivači ove pasmine veoma karakterističnog izgleda u Bosni i Hercegovini su još vrlo rijetki, piše Jajce Online.

U posljednje vrijeme govedarstvo se suočava s brojnim problemima, ali iz okolice Jajca dolazi nam pozitivna priča o Čatislavu Ranisoviću koja je krenuo s uzgojem škotskog visinskog goveda.

On se vratio iz austrijskog Graca s namjernom da pokrene biznis u svom gradu, odnosno u Kamenicama.

– Skoro pa 30 godina živio sam u inostranstvu. Htio sam da pokrenem biznis u svom rodnom gradu, gdje su moje uspomene ostale. Jednostavno, želio sam da oživim svoj životni san i to na svojoj djedovini. Od toga biznisa htio sam da svi imaju koristi, a usto da bude nešto neobično i što će biti naš zaštitni znak u budućnosti. Želja mi je bila da to bude nešto što i nema baš kod nas, i odlučio sam se na ova škotska visinska goveda. Moja farma funkcionira na sistemu krava-tele, priča Ranisović.

Općina Jajce u želji da podrži svaku dobru ideju za pokretanje biznisa i nova zapošljavanja, podržala je i ovu inicijativu, posebno što se radi o našem sugrađaninu iz dijaspore koji želi investirati u Jajce.

– Općina Jajce mi je ustupila jedan izdvojeni objekat i prateće zemljište u okviru kasarne Kamenice za pokretanje moga biznisa. Ovim putem želim se zahvaliti općinskom načelniku Edinu Hozanu na susretljivosti i podršci koju mi pruža. Posebno bih istakao, da mi je pomogao u poboljšanju infrastrukture, konkretno u slučaju lokalnih puteva. Nadam se da ćemo u skorije vrijeme i dobiti asfalt, kanalizaciju kao i priključak na gradski vodovod jer imamo strašne probleme u sušnom periodu, a od svega toga zavisi i proširenje moje farme, govori nam on.

Vlasnik “Binga” kupac

Osim što u Kamencima posjeduje preko 100 dunuma vlastite zemlje, Risanović je neke parcele iznajmio od komšija. Po nekoj slobodnoj procijeni u farmu je uložio preko 300.000 KM.

– Trenutno posjedujem preko 40 goveda koja svakodnevno gravitiraju na 300 i više dunuma zemlje. Sve parcele su ograđene, a potrošio sam skoro pa 13,5 kilometara ograde. Dosta  vremena smo izgubili u čišćenju zapuštenih površina, ali uspjeli smo sve to srediti u godini dana, ističe Ranisović.

Nedavno je Senad Džambić, osnivač i trenutni direktor Binga boravio u našem gradu, a izdvojio je vrijeme da posjeti i ovu jedinstvenu farmu u našoj zemlji.

– Senad Džambić je par puta boravio na mojoj farmi i oduševio se sa svime što je vidio. Za potrebe svoga ZOO vrta u Tuzli kupio je od mene jedno goveče, a neki dan i drugo. Tako osim mene i on posjeduje ovu neobičnu pasminu koja će biti samo izložbenog karaktera, kazao je.

Kamenice su do sada bile poznate samo po vojnoj kasarni, ali farma i razvoj turizma promijenile su takvu sliku.

– U narednom periodu planiran da sve ovo pretvorim u jedan eko-centar ili bolje reći park prirode gdje će se moći vidjeti ove životinje, ali i neke druge. Glavni cilj mi je da razvijam seoski turizam, jednostavno da oživimo taj vid ponude u našem gradu. Na ovome sigurno neću stati, u planu imam još ideja koje ću realizovati, ali biće ključne za samu društvenu zajednicu, rekao je Čatislav Ranisović koji je veliki zaljubljenik u rodni grad Jajce i svoj zavičaj.

Osim što se bavi govedarstvom, neumorni Risanović se bavi i organskom proizvodnjom voća, ali i povrća.

Kvalitetno i traženo meso

Goveda su miroljubiva, a plijene i svojim izgledom. Ispod duge dlake kojom im je prekriveno tijelo i spušta im se preko očiju, imaju još jedno krzno tako da im nije hladno ni u najžešćim minusima. Dosta su otporni na bolesti i mogu se uzgajati potpuno prirodno.

To su goveda koja nisu zahtjevna i pravi su “čistači”. Na njihovom meniju nema trave koju oni neće savršeno očistiti što im daje dodatnu kvalitetu mesa, prožetim sitnim žilicama masnoće koje neki cijene i više nego meso angusa.

Posebno trebamo istaći da je njihovo meso jako cijenjeno u svjetskoj kuhinji i među gurmanima piše Jajce Online


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija