Pogledajte kako izgleda kanalizacija poznatog sarajevskog hotela: Ode sve u prirodu…

Pogledajte kako izgleda kanalizacija poznatog sarajevskog hotela: Ode sve u prirodu…


Na lokalitetu Ravne na Trebeviću potok i obližnja šuma zagađeni su fekalnim otpadnim vodama, upozorila je nevladina organizacija Eko akcija.

U Facebook objavi, uz koju su priložili i fotografije s lica mjesta, postavili su pitanje da li se u zaštićenom području Trebevića slijeva kanalizacija hotela Pino koji se nalazi u blizini.

Lokacija je otprilike 150 metara od hotela Pino, u šumi pored parkinga. Cijela šuma ispod je izgleda zagađena jer u pitanju je čitav potok fekalnih otpadnih voda koji godinama teče i završava u Bistričkom potoku – upozorili su iz Eko akcije.

Direktorica hotela Pino Aida Terzić ističe da je tim povodom planirala sazvati i press konferenciju jer je u pitanju problem koji oni faktički pokušavaju riješiti duži period.

– Hotel Pino nema kanalizaciju iako smo mi platili prilikom izgradnje kompletnu infrastrukturu i trebali bismo da imamo priključke vode, kanalizacije i te ostale stvari, rasvjetu naprimjer. Mi smo čak prvih pet godina plaćali javnu rasvjetu i to se sve može potkrijepiti dokazima, mi imamo sve račune koliko smo plaćali.

Što se tiče kanalizacije, budući da smo apelovali vlastima godinama, moleći da se osigura neka vrsta kanalizacije, da ćemo čak mi sufinansirati, odnosno biti učesnici da doplatimo neke priključke, nikada nismo naišli na neko zeleno svjetlo ili neku pomoć. Imali smo obećanja od gradonačelnice (Benjamina Karić, op. a.) i od Starog Grada, budući da su sredstva bila dodijeljena za vrijeme kada je bio ministar Adnan Delić. Mi smo bili i na sastanku kod gradonačelnice. Dodijeljena su sredstva da se riješi ovaj plato kompletan, ne samo Pino hotel, nego cijelo ovo područje Ravne – kazala je za Faktor Terzić.

Nisu nadležni

Iz Grada Sarajevo kažu da nisu “nadležni za pitanje kanalizacije, a posebno nisu nadležni za kanalizacione odvode poslovnih objekata u privatnom vlasništvu”.

– Tokom prethodne četiri godine grad je isključivo za svoje potrebe finansirao izgradnju kanalizacione mreže za Sarajevsku žičaru i dolaznu stanicu kojom upravlja JP Sarajevo i nisu postojala nikakva dodatna sredstva za druge projekte. Molimo vas da sva navedena pitanja uputite nadležnim na nivou kantona – istakli su iz Gradske uprave Sarajeva.

Terzić navodi da “Trebević živi tokom cijele godine, da je vrlo posjećen, zbog čega bi, kako za građane Sarajeva, tako i za brojne turiste trebalo osigurati javni toalet, česmu, pa i rasvjetu jer svi oni, toalet Pino hotela koriste kao javni”.

Dva separatora

– Ovdje godišnje prođe nekoliko stotina hiljada turista i naših građana. Trebević je omiljeno izletište ne samo Sarajlija nego svih građana i turista. Ta sredstva za kanalizaciju su bila dodijeljena, međutim, na kraju Gradsko vijeće, koliko je nama poznato, nije glasalo jer su rekli “zašto bismo mi gore gradili kanalizaciju za jedan privredni subjekat”. Pa to nije jedan privredni subjekat, ako vi samo dođete ovdje tokom jednog vikenda, vi ćete vidjeti koliko građana koristi hotel Pino doslovno kao javni WC.

Država se nije potrudila da ovdje osigura česmu i javni toalet na području Trebevića, to nigdje nemate. Imate na području Republike Srpske, na Brusu i imate u Sunnylandu. Na području Federacije, a mi pripadamo Općini Stari Grad, Pino je jedini lokalitet ove Ravne, i umjesto da budemo ponosni i štitimo to naše područje, nalazimo se na zaštićenom području, i umjesto da vlast bude ta koja će pomoći privredniku i građanima da riješi kanalizaciju, ne oni to nikada nisu uradili. Mi apsolutno nemamo kanalizaciju. Na ovom parkingu javnom sva ulja od auta, autobusa, sve se slijeva u taj isti potok. Kada su kiše, sve prljavštine, sve ide u taj potok – pojašnjava Terzić.

Ističe da pošto im nisu htjeli pomoći da riješe kanalizaciju, bili su prinuđeni da naprave dva separatora kao bioprečiščivače.

To su kao velike komore kroz koje prolaze te otpadne vode. To nije kao jedna vrsta septičke jame, nego to prolazi kroz separatore, čisti se ta voda i to odlazi u Bistrički potok. Mi imamo sve potvrde i nalaze kada se rade ti uzorci, da je nama voda čista i da ona može regularno da podnese naše hotelske goste i ovo što mi imamo u hotelu. Međutim, naš hotel ne može da podnese još hiljade, stotine hiljada građana, planinara, ekskurzija, šetača koji mimo hotela nemaju WC, nego naš koriste.

E onda, ako se desi veliki pritisak, i ako je veliki naboj tih građana, onda može da se desi da taj bioseparator kroz koji prolazi voda i čisti ne može tu količinu javnih gostiju da primi i tu količinu otpadnih voda. I nekad se može desiti da onda ta voda ne bude čista. Naši svi posljednji nalazi su uredni, pošto nam inspekcija provjerava konstantno te nalaze, konstantno se radi čišćenje tih separatora od verifikovanih agencija i rade se nalazi na izlazu u Bistrički potok. Da nisu uredni, hotel bi bio zatvoren – tvrdi terzić.

Dodaje i da su molili vlast “kada je na žičaru stigla kanalizacija, da se spusti barem prema bob-stazi, a onda bi oni finansirali od staze vlastitim sredstvima, ali ni to nije realizovano”.

– Pitajte gradonačelnicu i Gradsko vijeće zašto nije. Stigla sredstva od kantona i vraćena. Najlakše je nama staviti na vrata da je zabranjeno korištenje WC-a, ali šta ćemo sa svim tim ljudima i turistima. Jer nemaju gdje da obave nuždu. Zašto se vlast ne pozabavi svojim građanima da im osigura javni toalet, česmu, rasvjetu? Znaju samo sebi dizati plaće.

Mi smo voljni da učestvujemo zajedno sa njima. Pritisnite vlast neka napravi javni WC, pitajte ih zašto nisu izgradili, šta čekaju. Pitajte Stari Grad. Ne zanima me ko je vlast, da je moj otac, isto bih ovako rekla. Nemam oraha u džepu, želim najbolje za ovu državu – poručila je Terzić.

Anes Podić iz Eko akcije kaže da kada su u pitanju otpadne vode primijećene u blizini objekta hotela Pino Nature, jedina informacija koju ima u vezi s tim je iz “Plana upravljanja zaštićenom područjem Trebević iz januara 2016. godine”.

Nema odgovora

– Tu je navedeno da “objekat Pino Nature ima svoj separatni sistem kanalizacije. Vodni akti za tretman i ispuštanje svih otpadnih voda iz objekta još nisu ishodovani. Prikupljene tehnološke otpadne vode iz restorana se tretiraju preko separatora ulja i masti, nakon čega se odvode u trokomornu septičku jamu. Prikupljene sanitarno fekalne otpadne vode iz objekta se odvode u istu septičku jamu.”

Nije nam poznato da li je Pino ikada dobio potrebne vodne akte, odnosno ako ih imaju, da li se ponašaju u skladu s njima. Odgovore na to će moći dati samo nadležna inspekcija. Ono što je na Trebeviću vidljivo golim okom jesu otpadne vode koje završavaju u Bistričkom potoku, koji se nalazi u strogo zaštićenom nukleusu zaštićenog područja – kazao je Podić.

Iz Ministarstva komunalne privrede infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, kažu da “u urbanim područjima u kojima nije izgrađen kanalizacioni sistem prema krajnjoj namjeni korištenja prostora, kao i u neurbanim područjima gdje nema kanalizacionog sistema, a omogućeno je snabdijevanje vodom putem vodovodnog sistema, odvođenje otpadnih voda se vrši u vodonepropusnu septičku jamu (sabirnu) kao posebnom izgrađenom objektu unutrašnje kanalizacije”.

– Građenje objekata centralnog vodovodnog i kanalizacionog sistema finansira se iz: naknada koje se naplaćuju po propisima o prostornom uređenju i građevinskom zemljištu, budžeta Kantona, Grada ili općine, iz donacija i drugih izvora utvrđenih posebnim propisima.

Prema navedenom mišljenja smo da bi se išlo u rješavanje ovog pitanja za koje i mi smatramo da je od krucijalnog značaja, a po pravilu ovakvi projekti su veoma skupi, neophodno je da u njihovom rješavanju sudjeluju institucije različitih nivoa vlasti…

Prijedlog za rješavanje ovog pitanja za početak je neophodna projektna dokumentacija iz koje će proizaći tehničko rješenje, a samim tim i okvirna cijena koštanja projekta na osnovu koje bi se mogla planirati finansijska konstrukcija za realizaciju – istakli su.

Zašto na Trebeviću nije riješena kanalizacija, jesu li imali u planu da je riješe, ko će odgovarati zbog zagađene prirode, pitali smo i Općinu Stari Grad, pa iako smo sugerirali da nam hitno pošalju odgovore, nisu odgovorili već nekoliko dana.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija