Čavalić i Berbić kritikovali komunalno preduzeće u Tuzli, direktor uzvratio tužbom za klevetu

Nakon što su opozicioni vijećnici u Gradskom vijeću Tuzla Omer Berbić (Naša stranka) i Admir Čavalić (Stranka za BiH) na društvenim mrežama iznijeli niz optužbi na račun JKP ‘Komunalac’ d.o.o. Tuzla, direktor ovog preduzeća Admir Bećirović za TIP je kazao da se radi o lažima i najavio tužbu za klevetu protiv pomenutog dvojca.

˝Duži vremenski period vode negativnu kampanju protiv preduzeća. Iznose neistine, laži i obmanjuju javnost. Samim time nanose štetu preduzeću. Mi smo uložili jako puno truda i vremena zajedno sa Gradskom upravom Tuzla da napravimo jedno stabilno i dobro preduzeće. Mi na ove njihove laži ne možemo ostati nijemi˝, kazao je Bećirović za TIP.

Podsjećamo, Berbić i Čavalić su, između ostalog, tvrdili da se mehanizacija i radnici iz ‘Komunalca’ iskorištavaju da bi se uređivale privatne vikendice. Naveli su da je to primjer kako se javna preduzeća koriste u privatne svrhe.

Vanredni prihodi

Prema riječima direktora Bećirovića, JKP ‘Komunalac’ d.o.o. Tuzla osim redovnih prihoda ima i svoje vanredne prihode. ˝Mi smo omogućili građanima da pored redovnih usluga mogu dobiti i vanredne usluge, kao što su održavanje zelenih površina, dopreme vode za bunare i bazene, peka za odvoz građevinskog otpada. Naravno da je ta usluga fakturisana u skladu sa našim cjenovnikom. Nama nije jasno da i pored egzaktnih dokaza da je sve u redu i dalje šire dezinformacije i laži kao da je to privilegija bogatih˝, izjavio je direktor ‘Komunalca’ za TIP i dodao: ˝Mi da tako ne radimo, naša usluga odvoza komunalnog otpada za građane bi bila više nego duplo skuplja. Mi se trudimo da našu cijenu odvoza komunalnog otpada, koja je među najjeftinijim u BiH, držimo na tom nivou dok balansiramo sa vanrednim uslugama. Mi ako nismo dovoljno zaradili niko nam ne granatuje da će biti plata u mjesecu˝.

‘Ni jednom radniku nije smanjena plata’

Na naše pitanje da li su tačne tvrdnje Berbića i Čavalića da su smanjene plate radnicima, Bećirović je odgovorio: ˝Ni jednom radniku nije smanjena plata. Ja ih ovim putem pozivam da mi dostave imena i prezimena radnika koji misle da im je smanjena plata. Mi zadnjih 13 godina nismo smanjili platu. Više puta smo je povećavali. Za vrijeme koronavirusa kada smo imali 300.000 KM manje prihoda nismo dali da se dira plata. Svi zaposlenici su u svom platnom razredu i njihova plata je u sredini. Nije ni minimalna, a ni maksimalna. To je ono što mi u ovom trenutku možemo. Pomenuti vijećnici nisu ni došli u preduzeće da razgovaraju sa mnom. Našli su određen broj radnika koji su nezadovoljni svojom platom. Ti isti ljudi su molili da ih mi primimo. To su poslovi NK radnika. Ne možete vi isplatiti platu nekvalifikovanom ili polukvalifikovanom radniku kao onom koji je na poziciji srednje ili visoke stručne spreme. Imaju platni razredi, odgovornosti i obaveze kao i u svakom javnom preduzeću˝.

Finansije i higijena grada

Pomenuti dvojac je kritikovao higijenu grada, a na to Bećirović odgovara: ˝Ko pokupi 170 tona otpada? Mi imamo ugovor sa Gradom Tuzla za higijenu grada, zelenih površina i zimsku službu.Budžetom se projektira i koliko se može odvoji za tu namjenu. Sada je to bilo 2.150.000 KM. Koliko je para za toliko se radi. Ja mogu primiti 150 ljudi. Mogu angažovati 100 mašina. Nema posla koji mi ne možemo uraditi. Ali jednostavno ne možemo ‘probiti’ planirani iznos sredstava. Niko ne kritikuje građane koji bacaju otpad pored postavljenih kanti. Niko ne radi na edukaciji…Da neko kaže ne možete bacati ili ostavljati tu otpad. Mi imamo određene lokacije u gradu gdje smo odvozili jednom dnevno komunalni otpad, a sada ga ‘kupimo’ dva puta dnevno. To nismo fakturisali nikome. To pomenuti dvojac neće da zna. Njih to ne interesuje. Ali su zainteresovani da od nas prave neke ‘lopove’. To stvarno nema smisla˝.

Tužba

Direktor ‘Komunalca’ najvio je tužbe za klevetu protiv Berbića i Čavalića.˝Mi smo već razgovarali sa našim advokatskim timom i mi ćemo u narednom periodu pripremiti tužbu za klevetu. Preko ovog ne možemo preći, jer se o nama govori kao da smo ‘kriminalci’, da ‘uzimamo’ neke pare dok se trudimo da svaku marku namaknemo u preduzeće. Sve svoje obaveze smo izmirili prema radnicima, plate, topli obrok, prijevoz, regres za ovu godinu. Sve je čisto, porezi, doprinosi, PDV, obaveze prema dobavljačima. Imamo transparetne javne nabavke…Mi nećemo dozvoliti da ovaj dvojac svoju ‘političku kampanju’ vodi na račun ‘Komunalca’. Mi smo čestiti i pošteni ljudi. Ni jedan od njih nije došao i pitao kako je ‘Komunalac’ u proteklih 10 godina napisao projekata u vrijednosti 5 miliona KM i unio u preduzeće. Jedini smo grad u BiH koji je otišao daleko sa primarnom selekcijom otpada na izvorištu. Uložili smo 670.000 KM za kante za tipske objekte…˝

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79