Čeka li Fadila Novalića nova optužnica: Tužilaštvo BiH istražuje izjave bivšeg premijera?

Čeka li Fadila Novalića nova optužnica: Tužilaštvo BiH istražuje izjave bivšeg premijera?


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je odgovorilo za portal “Dnevni Avaz” na javne izjave bivšeg premijera FBiH, Fadila Novalića, te izrazilo zabrinutost zbog prijetnji upućenih državnim tužiocima putem društvenih mreža.

Novalić je u objavljenom videu na Facebooku sugerirao da su tužioci dio kriminalne mafije unutar pravosuđa, optužujući ih za pokušaj izazivanja skandala u vezi s nabavkom respiratora.

“Isti ovi tužioci, ima ih četiri, to je dio mafije kriminalne u pravosuđu. Oni su vidjeli priliku u respiratorima da naprave skandal. Ja sam također mogao, emotivno to, mnogo teže doživjeti. Međutim, ja sam to ovako sabrao: Ako oni mene emotivno oštete, ja neću moći ništa učiniti da se ti ljudi kazne ili udalje. Također, jedan ajet kaže da je dobro oprostiti, ali možete i vratiti. Ja sam se odlučio da vratim,” izjavio je Novalić.

U odgovoru na ove izjave, Tužilaštvo BiH je istaknulo da je zatražilo od nadležnih agencija za provođenje zakona da provjere iznesene navode.

Prema informacijama, Novalić bi mogao biti suočen s optužbom za krivično djelo “Ometanja rada pravosuđa” iz krivičnog zakona FBiH.

Članom 241 ovog zakona definirano je da se osoba koja koristi fizičku silu, prijetnju ili zastrašivanje kako bi sprečila rad sudije, tužitelja ili službenog lica organa za provođenje zakona, može kazniti zatvorom od najmanje tri godine. Tužilaštvo je istaknulo ozbiljnost ovih optužbi te je uputilo apel da se poštuje vladavina prava i integritet pravosudnog sistema.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija