Prosvjetari najavili: Protesti i štrajk u osnovnim školama KS za 17. april

Prosvjetni radnici u osnovnim školama Kantona Sarajevo najavili su štrajk koji će započeti 17. aprila, uz istovremene proteste ispred zgrade Vlade KS.

Ova odluka potvrđena je na konferenciji za medije koju je danas održao predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH, Saudin Sivro, zajedno sa članovima štrajkačkog odbora.

Glavne teme konferencije bile su štrajk upozorenja, protesti i bojkot u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo. Među zahtjevima prosvjetara istaknut je opoziv Pedagoških standarda i normativa koji, prema njihovim riječima, ugrožavaju prava prosvjetnih radnika. Također su zaustavljanje administrativnih reformi koje, kako ističu, smanjuju ulogu prosvjetnih radnika na razini pisara.

Nadalje, prosvjetari traže bolje propise, nastavne planove, i udžbenike prilagođene suvremenim obrazovnim potrebama. Poseban naglasak stavljen je na važnost kontinuiranog prilagođavanja obrazovnih programa potrebama djece, učenika, radnika te tržišta rada i tehnoloških inovacija.

Uz to, zahtijeva se uključivanje i uvažavanje mišljenja svih relevantnih aktera, uključujući radnike, poslodavce i poduzetnike.

Jedan od ključnih zahtjeva prosvjetara je i ostavka ministrice za odgoj i obrazovanje KS Naide Muminović-Hota, koju optužuju za ugrožavanje prava prosvjetnih radnika. Očekuje se da će štrajk i protesti biti snažan izraz nezadovoljstva prosvjetnih radnika te da će potaknuti daljnje pregovore i promjene u obrazovnom sektoru Kantona Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79