Čeka nas novo poskupljenje brašna?

Proizvodne cijene mjesecima rastu, energenti su drastično skuplji, a sve te promjene potrošači u BiH sve teže podnose.

Osnovni problem je, kažu, što se poskupljenjima ne nazire kraj, nego se konstantno najavljuju nova, i to osnovnih životnih namirnica, a jedna od posljednjih najava odnosi se na rast cijena brašna.

Poskupljenjima, kažu mlinari, “kumuju” brojne promjene na svjetskom tržištu, kao i više cijene goriva te drugih energenata.

Do kraja godine brašno će poskupjeti, potvrdili su mlinari iz RS-a, naglašavajući da je osnovni razlog rast cijena goriva.

“Jasno je da cijene energenata za sobom povlače i cijene svih ostalih roba. Druga stavka je što se izjednačavaju cijene na svjetskom tržištu. Na burzama cijene već lagano skaču i mislim kako će do kraja godine cijena rasti za jednu do tri ili četiri marke po vreći brašna od 25 kilograma”, kazao je za BHRT Zoran Kos, predsjednik Udruge mlinara iz RS-a.

Pekari pak kažu kako je za sada cijena stabilna te da trenutačno neće doći do rasta cijena pekarskih proizvoda, no što će se događati u idućim mjesecima, ne mogu jamčiti.

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruge pekara regije Bijeljina, za BHRT je rekao kako je protekla žetva bila relativno solidna, međutim, kaže, domaća pšenica utječe s 30 do 35 posto u prehrambenoj industriji.

“Što se tiče cijene, ona je trenutačno stabilna, a ovisi o situaciji na tržištu, odnosno cijeni pšenice i brašna koje mi dobivamo”, kazao je Pelemiš.

Ogorčeni ratari kažu kako je pšenica tijekom ljetnih mjeseci prodana u bescjenje, a da ostatak mlinari ne žele uzeti.

“Oni po jednoj cijeni otkupe pšenicu, a nakon samog otkupa povećavaju cijene brašna te potom i pekarskih proizvoda i ta praksa je ustaljena već godinama unatrag”, kazao je Goran Simić.

Izlaz vide u zakonskim rješenjima koja će ograničiti mlinare: “Mora se ograničiti marža mlinoprerađivača jer ne mogu svake godine uzimati pšenicu po jednoj cijeni, a nakon toga poskupljivati svoje proizvode.”

Stručnjaci ističu i kako treba imati na umu da će ove godine pšenica biti posijana na manje površina i da će primjena mineralnih gnojiva zbog cijena biti ograničena pa se može očekivati manji prinos, odnosno manje količine pšenice na tržištu, a u konačnici i nova poskupljenja.

Trenutno, vreća standardnog brašna stoji do 31, a namjenskog, odnosno onog kvalitetnijeg, do 34,50 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79