Čelik optužuje Savez da je uništio stadion Bilino Polje!

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u narednim danima odigrat će tri utakmice.

Osim prijateljskog susreta sa Iranom, kojeg će Zmajevi odigrati na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase”, našu selekciju očekuju i dva meča u Ligi nacija. Zmajevi u pretkoposljednjem kolu (15. novembar) gostuju kod Nizozemske, dok će 18. novembra na Grbavici ugostiti Italiju.

U posljednje vrijeme odnosi na realiciji Čelik – FSBiH daleko su od idealnih, a sve se desilo nakon utakmice trećeg kola Lige nacija na Bilinom polju između Bosne i Hercegovine i Nizozemske.

Tada je prvi operativac FSBiH, generalni sekretat Adnan Džemidžić, “oštrim tonom” kazao da reprezentacija BiH više neće igrati na stadionu u Zenici.

Situacija se potom malo smirila i tenzije su se spustile, no čini se da se u NK Čelik ne mire s određenim stvarima, a koje se odnose na stanje u kakvom je ostalo Bilino polje nakon utakmice trećeg kola Lige nacija.

– Stadion Bilino polje licencirani je stadion u skladu sa UEFA standardima i zahtjevima za odigravanje međunarodnih fudbalskih utakmica i vječni dom Nogometnog kluba Čelik Zenica – navodi se na početku saopćenja koje je zenički klub objavio danas na zvaničnoj internet stranici.

– Obzirom na činjenicu da naš klub nastupa na najboljem i najmodrenijem stadionu u Bosni i Hercegovini, NK Čelik se o stadionu brine kao dobri domaćin. Dosada je klub, zajedno sa svojim rukovodstvom uvijek izlazio u susret Nogometnom savezu BiH i našoj reprezentaciji, te stadion uredan, čist i ispravan predavali na korištenje Nogometnom savezu – dodaju iz Zenice, te pojašnjavaju zašto su razočarani stanje Bilinog polja.

Nakon utakmice Lige nacija između Bosne i Hercegovine i Nizozemskeo, odigrane 11. 10. 2020.godine i odluke Nogometnog saveza da se utakmica reprezentacije Bosne i Hercegovine više neće igrati na stadionu Bilino polje, čak ni mjesec dana poslije, Savez nije poduzeo nikakve aktivnosti da stadion Bilino polje vrati u stanje u kakvom je bio prije odigravanja utakmice. Zbog toga je rukovodstvo kluba uputilo dopis FSBiH i zatražilo vraćanje stadiona u stanje u kojem je predan – objašnjavaju iz Čelika.

Uklanjanjem “brandinga” stadion je ostavljen u katastrofalnom stanju, a iz Čelika smatraju da ovakav način ophođenja prema imovini njihovog kluba ne priliči krovnoj kući bh. fusbala, posebno zato što je NK Čelik izmještao radne zadatke, treninge i utakmice kako bi pomogao reprezentaciji.

Inače, Fudbalski savez besplatno koristio stadion, a to pravo stekao je potpisom ugovora sa gradom Zenicom.

– U skladu sa tim ugovorom, FSBiH ima obavezu plaćanja režijskih troškova (struja, voda, korištenje reklektora) u mjesecima kada bilo koja selekcija naše reprezentacije koristi stadion Bilino polje. Od 2016. godine kada je potpisan ugovor, FS BiH nije izvršavao svoju obavezu plaćanja troškova korištenja vode, što je direktno dovelo do povećanja duga koje NK Čelik ima prema J.P. Vodovod i Kanalizacija d.o.o. Zenica – saopćili su iz kluba, te naglasili da Savez nije izvršio svoju obavezu plaćanja električne energije za mjesec septembar i oktobar 2020.godine.

Iz Čelika su na kraju poručili kako će poduzeti sve pravno dozvoljene radnje, kako bi svoj dom sačuvali od ovakvih načina uništavanja.

Stanje u kojem je ostalo Bilino polje nakon utakmice BiH – Nizozemska pogledajte:


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79