Čengić nakon pobjede: Dobio više glasova nego kada je Hadžibajrić prvi put izabran za načelnika

Irfan Čengić večeras se obratio javnosti nakon što je na današnjim prijevremenim lokalnim izborima izabran za načelnika sarajevske općine Stari Grad. Kao kandidat SDP-a kojeg su podržali NiP, NS, SBB i dio DF-a dobio je povjerenje 60 posto glasača, dok je njegov protukandidat Dženan Selimbegović dobio povjerenje 40 posto glasača.

Izlaznost je bila 30 posto, tj. glasalo je 10.000 građana. Selimbegović je bio kandidat SDA kojeg su podržali NES, SBiH i također dio DF-a. Čengić i Selimbegović su bili jedini kandidati.

Prema Čengićevim riječima, izlaznost jeste bila mala, ali je dobio više glasova nego kada je Ibrahim Hadžibajrić (NES) prvi put izabran za načelnika.

“Vodili smo pozitivnu kampanju i nismo nikoga blatili, dok smo mi trpili razne laži. Narod Starog Grada je podržao našu priču, teme i projekte. Stari Gradom se neće vladati, već ćemo služiti i vjerujem da će to građani prepoznati za 11 mjeseci i dati povjerenje da služimo u narednih četiri godine”, poručio je Čengić.

Kako je kazao, ne bi se kandidovao da se ne planira kandidovati na sljedećim lokalnim izborima.

Prvi rezultati izbora: Irfan Čengić je novi načelnik Općine Stari Grad

“Pobijedili smo na skoro svim biračkim mjestima, osim na jednom, ali i prema njemu ćemo se ponašati kao i prema svim ostalim. Od sutra sam posvećen Starom Gradu”, zaključio je.

Njegov protukandidat Selimbegović i kantonalni zastupnik SDA Haris Zahiragić su mu čestitali na pobjedi te su zadovoljni ostvarenim rezultatom. Prijevremeni izbori su uslijedili nakon što su građani na julskom referendumu opozvali Hadžibajrića sa pozicije načelnika. Načelnik je bio od 2008., kada je izabran kao kandidat SDA. U kasnijim izbornim ciklusima je biran kao kandidat SBB-a, NBL-a i NES-a.

Općinsko vijeće Starog Grada je donijelo odluku o održavanju referenduma nakon što je Hadžibajrić uhapšen u maju ove godine te je od tada u pritvoru. Hadžibajrić, njegov sin Seid, sekretarica Općine Stari Grad Alma Destanović, Elmedin Karišik i Emina Rogo su terete za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, pranje novca te primanje i davanje dara.

Na prijevremenim izborima za načelnika općine Stari Grad na kojima je pobijedio SDP-ov kandidat Irfan Čengić, glasalo je 30,34 posto birača.

Upisano je ukupno 36.195 birača od čega je svoje glasačko pravo iskoristilo njih 30,34 posto. Ovaj procenat je u 15 sati danas iznosio 21,54 posto, a do 11 jutros svega 9,74 posto.

Haris Zahiragić: Čengića su doveli na vlast oni koji su Hadžibajrića odveli u pritvor

Izlaznost je bila dosta veća od izlaznosti na referendum za opoziv Ibrahima Hadžibajrića kada je za njegov odlazak glasalo 13,52 posto birača. Međutim, intenzivne kampanje su urodile plodom pa je i broj glasača porastao u odnosu na referendum.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će prve preliminarne rezultate objaviti večeras do 22:30 sati na internet stranici www.izbori.ba. No, Čengić je već objavio svoje rezultate izbora, a protivnik Dženan Selimbegović mu je i čestitao na pobjedi, što upućuje da i njegovi rezultati govore da je Čengić novi načelnik Starog Grada.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79