Foto: Facebook
Centar za životnu sredinu podnio tužbu protiv Vlade RS zbog eksploatacije uglja kod Prijedora

Centar za životnu sredinu podnio tužbu protiv Vlade RS zbog eksploatacije uglja kod Prijedora


Centar za životnu sredinu iz Banjaluke podnio je tužbu protiv odluke Vlade Republike Srpske kojom je pokrenut postupak dodjele koncesije za eksploataciju uglja na ležištu “Bukova Kosa” u blizini Prijedora.

Tužba je uslijedila nakon što je Vlada na sjednici održanoj 18. jula 2024. godine prihvatila ponudu kompanije “Drvo-export” d.o.o. iz Teslića, koja je već bila u centru pažnje zbog sličnih kontroverznih aktivnosti.

Iz Centra navode da je eksploatacija uglja već započeta, uprkos činjenici da istraživačke aktivnosti na ležištu još uvijek nisu završene, a mještani su izrazili zabrinutost zbog mogućih negativnih posljedica. Redžib Skomorac, pravni savjetnik u Centru, izjavio je da je koncesija dodijeljena preuranjeno i bez adekvatne procjene uticaja na životnu sredinu, čime su narušena prava lokalne zajednice.

Centar je ranije osporio odluke javne vlasti vezane za slične slučajeve, uključujući eksploataciju na ležištu “Bistrica”. Predmeti su trenutno u različitim fazama sudskih postupaka, a Centar nastavlja sa pravnim akcijama kako bi zaštitio interese građana i prirodnih resursa. Takođe, očekuje se ishod vanrednog inspekcijskog nadzora na ležištu “Bukova Kosa”, koji bi trebao utvrditi da li je došlo do zloupotrebe istraživačkih prava.

Pravni temelj tužbe leži u činjenici da eksploatacija uglja nije predviđena važećim dokumentima o koncesionoj politici Republike Srpske, te da je Vlada prekršila načela transparentnosti i obavezne konsultacije sa lokalnim vlastima. Centar će nastaviti pratiti situaciju i dokumentovati sve nepravilnosti kako bi spriječio dalju štetu i osigurao poštivanje zakona.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija