Centralna banka BiH: Ne kršimo ni Ustav ni zakone

Centralna banka BiH nije radila i ne radi kontrolu i nadzor nad komercijalnim bankama u unutrašnjem platnom prometu niti je to namjera za ubuduće, istakli su iz ove institucije, reagujući na tvrdnje Zore Vidović, ministra finansija RS.

Oni tvrde da CB BiH posluje u skladu s ustavnim i zakonskim ovlaštenjima, te da niti jedna njena aktivnost nije usmjerena na preuzimanje nadležnosti drugih institucija ili organa.

“Centralna banka BiH je 5. januara 2001. godine uspostavila platformu za poravnanje međubankarskih platnih transakcija za žiro kliring i bruto poravnanja u realnom vremenu u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci BiH. Kroz platne sisteme vrše se poravnanja isključivo međubankarskih platnih naloga, a zakonskim rješenjima koja su u nadležnosti entiteta definisan je platni promet koji se odvija isključivo u komercijalnim bankama”, objasnili su oni.

U skladu sa Zakonom, kako navode, Centralna banka BiH održava platforme za platne sisteme i propisuje način njihovog korištenja putem operativnih pravila.

“S tim u vezi, Upravno vijeće CB BiH je donijelo odluku, čija je svrha potpuno prilagođavanje platforme platnih sistema standardima EU, to jest prilagođavanje sistema žiralnog kliringa u BiH sistemu žiralnog kliringa u EU”, objasnili su oni.

Dodali su da se operativnim pravilima propisuju načini komunikacije, oprema, formati u kojima se poruke dostavljaju u sistem.

“CB BiH isključivo nadgleda postupke učesnika u ovim sistemima u skladu s propisanim pravilima, a kako bi sistem mogao funkcionisati”, objasnili su oni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79