Cesta FBiH daju poslove samo mostarskim firmama?

Niz kompanija žalilo se na odluku vječnog direktora Ljube Pravdića, kadra HDZ-a. Posao dobile dvije firme bliske HDZ-u. Ceste FBiH odbacile su navode iz žalbi

Tender kojim se nabavlja usluga izrade glavnog projekta izmiještanja trase ceste M6 na dionici Gornji Trebižat-spoj sa M-17 u Klepcima kod Čapljine, ako je suditi prema navodima iz žalbi niza kompanija proveden je nezakonito te je izražena sumnja da je namješten. Fokus.ba u posjedu je ove dokumentacije piše Fokus.

Ovaj tender je provelo Javno preduzeće Ceste FBiH na čelu sa vječnim direktorom Ljubom Pravdićem koji je kadar HDZ-a BiH. Pravdić je 12. jula donio odluku da se za ponuđenih 420.170 KM (s PDV-om) dodijeli konzorciju mostarskih firmi u kojoj su dvije, Integra i IGH Mostar, bliske HDZ-u BiH o čemu su u medijima kontinuirano izvještava. Treći član ovog konzorcija je firma Interprojekt Mostar.

Poslovanje grupe

IPSA Institut d.o.o. Sarajevo, firma koja je na ovom tenderu učestvovala zajedno sa CPK d.o.o. Banja Luka, u svojoj žalbi je, između ostalog, navela da grupa ponuđača nije ugovorila doprinose svakog od partnera u poslovanju grupe, iako je to ugovorni organ tendersko dokumentacijom zahtijevao.

Nadalje, prema navodima IPSA Instituta, upitne su reference pojedinih članova projektnog tima, projektanta za mostove, te voditelja tima. Iz Cesta FBiH su u izjašnjenju na ovu žalbu naveli da su navodi IPSA-e neosnovani jer ugovorno tijelo poslije izbora najpovoljnijegp onuđača može tražiti određene informacije. Smatraju i da članovi tima izabranog konzorcija imaju potrebno iskustvo i reference za ovaj posao.
Faksimil dijela zalbe IPSA Instituta

U žalbi firme AIK – Inženjering Banovići su naveli da izabrani konzorcij nije dostavio izjavu o namjeri podugovaranja radova, iako za određena geotehnička istraživanja namjerava podugovarati jer ne raspolaže vlastitim resursima za tu vrstu posla.
Faksimil dijela odluke Cesta FBiH

Također, naveli su da izabrani konzorcij ne posjeduje ovlaštenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja za obavljanje geotehničkih istraživanja. Firma AIK-Inženjering Banovići osporava i reference jednog člana projektantskog tima izabranog ponuđača koji je naveden kao inženjer. Iz Cesta FBiH su ove navode ocijenili neosnovanim.
Brza cesta Mostar-Široki Brijeg

Institut za građevinarstvo IG Banja Luka je u žalbi izabranom konzorciju zbog niza manjkavosti osporavaju navode o uspješno realiziranim projektima poput rada na glavnom projektu brze Ceste Mostar-Široki Brijeg, zatim projektu dionice Banja Luka-Ugar-Lašva i dr.
Faksimil dijela žalbe IG Banja Luka

I ove navode odbacili su iz Cesta FBiH, pa će svoj odluku o žalbama uskoro donijeti Ured za razmatranje žalbi BiH. Inače, Ured za razmatranje žalbi BiH u proteklih mjesec dana je poništilo čak tri tendera Cesta FBiH.
Faksimil rješenja Cesta o žalbi AIK inženjeringa

Dana 9. avgusta poništen je tender koji se odnosi na usklađivanje vertikalne signalizacije sa noveliranim prometnim projektima, dok je 16. avgusta poništen tender Cesta FBiH kojim se nabavlja nadzor nad izvođenjem radova na sanaciji asfaltnog kolovoza na cesti M15 – Obilaznica Tomislavgrad-Šujica.

Također, 1. septembra poništena je odluka Cesta FBiH kojom je posao nadzora nad izvođenjem radova na sanaciji mosta preko rijeke Drinjače u Gojsalićima na cesti M19.2 dionica Kladanj-Vlasenica dat firmi AIK-Inženjering. U ovom predmetu se žalila firma IPSA Institut Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79