”Ceste” Mostar tvrde da nisu javno preduzeće, a tendere provode po svojim procedurama

”Ceste” Mostar tvrde da nisu javno preduzeće, a tendere provode po svojim procedurama


Problemi s primjenom Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine dovode u pitanje transparentnost i zakonitost postupanja javnih poduzeća.

Prema mišljenju Agencije za javne nabavke, Sarajevoputevi i Ceste Mostar su svojim nedjelovanjem prema Zakonu stvorili apsurdnu situaciju. Iako je Agencija jasno ukazala na obvezu primjene Zakona, Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu odbacilo je mogućnost kaznenog progona. Ta odluka izazvala je kritike Transparency Internationala u BiH, koji upozorava da ovakva praksa može otvoriti vrata zloupotrebama novca iz javnog sektora.

Krajem 2023. godine, Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage protiv Nataše Fazlić, direktorice Sarajevoputeva, tvrdeći da ne postoji sumnja u zloupotrebu položaja ili ovlasti. Odluka Tužiteljstva naglašava nedostatak jasnih i nedvosmislenih propisa o obvezi Sarajevoputeva da provodi postupke javnih nabavki, javlja Bljesak.info.

Nesuglasice između Agencije za javne nabavke i Sarajevoputeva dodatno su zakomplicirane činjenicom da Agencija smatra da nije nadležna za utvrđivanje obveznika primjene Zakona. To je dovelo do konfuzije i nedorečenosti u primjeni zakona, što Transparency International ocjenjuje kao opasno za integritet javnih nabavki.

Sarajevoputevi tvrde da nisu obveznici primjene Zakona o javnim nabavkama jer imaju konkurenciju na tržištu i isključivo komercijalni karakter. Uprkos tome, Ured za reviziju institucija Federacije je 2018. godine utvrdio nepravilnosti u njihovim postupcima nabavki, ističući da su provodili nabavke u vrijednosti od preko pet miliona konvertibilnih maraka bez poštovanja zakonskih procedura.

Sličnu situaciju susrećemo i s Cestama iz Mostara. Iako su one također tokom 2022. godine izrazile namjeru da ne primjenjuju zakon, navodeći promjene u Statutu kao osnovu, Agencija za javne nabavke jasno ističe da su i Ceste Mostar obveznici primjene Zakona te da su se neosnovano izuzele iz njegove primjene.

Kritičari ističu da je nedjelovanje Sarajevoputeva i Cesta Mostar potencijalno otvorilo vrata korupciji i zloupotrebama u javnom sektoru. Ova praksa može dovesti do narušavanja povjerenja javnosti u transparentnost i zakonitost postupanja državnih institucija te ugroziti integritet javnih financija.

Agencija za javne nabavke poziva Sarajevoputeve i Ceste Mostar da odmah osiguraju primjenu Zakona o javnim nabavkama te najavljuje pokretanje prekršajnih postupaka protiv ovih poduzeća.

Nedorečenost u primjeni zakona i nedostatak jasnih smjernica mogli bi dovesti do lančane reakcije među ostalim javnim poduzećima, što bi moglo dodatno narušiti integritet i transparentnost javnih nabavki u Bosni i Hercegovini.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija