Prijeti li BiH veća nestašica lijekova?

Prijeti li BiH veća nestašica lijekova?


Privremene nestašice lijekova su problem koji je prisutan širom svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Agencija nadležna za regulaciju lijekova u ovoj zemlji dosad je uspješno rješavala ove situacije, intervenirajući u oko 170 slučajeva prošle godine. Kada proizvođači obavijeste Agenciju o nestašici određenog lijeka, Agencija traži alternative, poput generičkih paralela ili sredstava za tretman istih bolesti, kako bi osigurala dostupnost lijeka pacijentima.

Nestašice lijekova u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim zemljama, često su uzrokovane povećanjem troškova proizvodnje zbog inflacije te nedostatkom repromaterijala i sirovina.

Veletrgovci upozoravaju da je globalno narušen lanac snabdijevanja lijekovima, što je posljedica pandemije i aktuelnih ratova na evropskom kontinentu. Ovo je dovelo do zavisnosti od globalnih mjesta proizvodnje aktivnih supstanci, što dodatno komplicira situaciju.

Iako veletrgovci izražavaju nezadovoljstvo maržama i upozoravaju na moguće narušavanje kontinuiteta u snabdijevanju, Agencija za lijekove tvrdi da takve tvrdnje nisu utemeljene. Trenutno se čini da građani Bosne i Hercegovine još uvijek ne osjećaju značajne poremećaje na tržištu lijekova.

Što se tiče budućnosti, nadležni i drugi akteri u ovoj oblasti ističu da je teško precizno predvidjeti veće nestašice lijekova. Situacija se stalno mijenja, a problemi sa nestašicama su veći u nekim zemljama EU nego u Bosni i Hercegovini.

Što se tiče navodnog neravnomjernog plasmana lijekova zbog različitih maloprodajnih marži u dva entiteta, Agencija za lijekove ističe da određuje veleprodajne cijene, dok maloprodajne marže propisuju entitetska ministarstva zdravlja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija