Četvrti tender za nabavku aparata za radioterapiju: UKC Tuzla traži rješenje za dugogodišnji problem

Četvrti tender za nabavku aparata za radioterapiju: UKC Tuzla traži rješenje za dugogodišnji problem


Raspetljava se velika afera nakon tri propala oglasa na UKC-u Tuzla

Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla je objavio novi tender za nabavku linearnog akceleratora i druge medicinske opreme, vrijednosti 8.547.008 KM bez PDV-a. Ovo je četvrti pokušaj nabavke opreme, nakon što su prethodna tri oglasa poništena zbog raznih razloga, saznaje Avaz.

Nova dokumentacija i pristup

Nova tenderska dokumentacija, koju je pripremio tim eksperata zajedno s osobljem UKC-a, značajno se razlikuje od prethodnih. Ugovor je sada predviđen da traje 7,5 godina, a uključeni su i troškovi održavanja tokom životnog vijeka opreme. Ovaj pristup omogućava efikasnije trošenje sredstava i smanjuje mogućnost dodatnih troškova nakon isporuke.

Faksimil sadržaja ponude četvrtog tendera za nabavku linearnog akceleratora u UKC-u Tuzla. Avaz

Istraga i promjene na čelu UKC-a

Zbog prethodnih neuspjeha, istragu su pokrenuli Tužilaštvo TK i Sektor kriminalističke policije MUP-a TK. Istražitelji su izuzeli dokumentaciju kako bi utvrdili eventualne nepravilnosti u postupku nabavke. Promjena na čelu UKC-a, smjena nezakonito postavljenog direktora Denijala Tulumovića, otvorila je put ka transparentnijem i efikasnijem rješavanju problema.

Jasno definirani uslovi

Po prvi put su jasno definirani termini održavanja i servisa, kao i formula za izračun penala u slučaju obustave rada uređaja. Također, novi tender zahtijeva obuku za osoblje u referentnim centrima i centru proizvođača, što je dodatni korak ka osiguravanju kvalitetne usluge.

U ponudi je dobavljač dužan organizirati i obuku osoblja. Avaz

Očekivanja i nade

Hoće li ovaj četvrti pokušaj nabavke opreme biti uspješan, ostaje da se vidi. Međutim, promjene u pristupu i novi uslovi tendera daju nadu da će UKC Tuzla napokon riješiti dugogodišnji problem i omogućiti kvalitetnu radioterapiju za pacijente.

Garantno i postgarantno održavanje predmeta nabavke. Avaz



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija