Četvrtina teritorije BiH još uvijek kontaminirana minama

Američki veleposlanik Michael Murphy istakao je zabrinjavajuću činjenicu da je oko 25 posto teritorije Bosne i Hercegovine, naseljeno od strane pola miliona ljudi, još uvijek pod prijetnjom mina 28 godina nakon završetka rata.

Ovi minski zagađeni dijelovi, obuhvatajući oko 860 četvornih kilometara, uglavnom se nalaze između Federacije BiH i Republike Srpske, stvarajući ozbiljnu prijetnju za više od 500.000 ljudi koji tamo žive. Od završetka rata 1995., mine su odnijele 624 života, dok je 1157 osoba povrijeđeno.

Američka administracija, predvođena veleposlanikom Murphyjem, aktivno podržava razminiranje BiH, s ciljem da se jednog dana cijela zemlja proglasi potpuno očišćenom od mina.

Iz Mostara, gdje je proglašena urbana gradska zona potpuno očišćena od mina, Murphy je naglasio važnost napora u razminiranju.

Gradonačelnik Mario Kordić izrazio je zadovoljstvo što Mostar, koji teži postati turistički i privredni centar Hercegovine, sada funkcionira kao “grad bez mina”.

Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak dodala je da projekt “Mostar bez mina” stvara povoljne uslove za jačanje turizma i razvoj infrastrukturnih projekata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79