Ćevapi iz Travnika zauzeli 45. mjesto na listi najboljih jela u svijetu

Ćevapi mogu biti kombinacija različitih vrsta mesa. Ovisno u kojem se bh. gradu nalazite uz ćevape mogu vam servirati mladi kajmak, ponuditi jogurtom, a nezaobilazni prilozi su luk i somun ili lepina, koja može doći u nekoliko verzija.

Ovo tradicionalno bosanskohercegovačko jelo ponovo se našlo na listi najboljih jela u svijetu. No, ovaj put na listi su naglasili da se radi o ćevapima iz Travnika, koji su zauzeli 45. mjesto.

Zbog nekoliko različitih načina pripreme i namirnica, često dolazi do rasprava da li su bolji sarajevski ili travnički ćevapi. Međutim, ljudi koji su ocijenjivali najbolja mesna jela u svijetu na web stranici gastro magazina Taste Atlas, odlučili su se za travničke ćevape.

“Ova sorta ćevapa proizvodi se u gradu Travniku u Bosni i Hercegovini. Ćevapi se prave od kombinacije junetine, teletine, ovčetine i janjetine, uz dodatak soli, papra i malo sode bikarbone. Kada se peče na roštilju, meso se često premaže bistrom supom, koja se pripremala od goveđih kostiju i ovčetine”, opisali su.

Somun su nazvali piticom, koja se u slučaju travničkih ćevapa umače u temeljac od kuhanih kostiju, a preporučili su da se to sve skupa jede uz jogurt. Interesantan podatak jeste da se nijedno tradicionalno mesno jelo iz regiona nije našlo na ovoj listi piše Klix

Suho meso iz BiH uvrstila među 100 najboljih proizvoda od mesa na svijetu

Da Bosna i Hercegovina ima kvalitetne mesne proizvode znamo po turistima koji dolaze u naše zemlju. Očarani su ćevapima, mesom s roštilja, suhomesnatim proizvodima i dobrim burekom. To je prepoznala web stranica Taste Atlas koja je suho meso iz BiH uvrstila među 100 najboljih proizvoda od mesa na svijetu.

Suho meso iz Bosne i Hercegovine našlo se na visokom 11. mjestu, a na stranici opisuju kako za preradu mesa koje se suši treba posebna vještina, da se ono pravi od goveđeg mesa. U BiH je po ovom specijalitetu poseban grad Visoko.

Osim suhog mesa iz Španije visoko kotira i meso iz Italije. Hrvatski kulen iz Slavonije i Baranje na devetom i desetom mjesto, a onda slijeedi naše suho meso na 11. mjestu.

“Suho meso je bosanski specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem goveđeg mesa na hrastovoj vatri. Meso ne smije biti presuho, a potrebna je posebna vještina i znanje kako bi se jelo pravilno napravilo. Budući da je za pripremu suhog mesa potrebna posebna stručnost, metode se obično prenose s jedne generacije na drugu”, piše u objašnjenju na stranici Taste Atlas.

Dodaju da je suho meso je toliko popularno u BiH da je sastavni dio većine bosanskih kuhinja, u čemu nisu pogriješili. Ostale mesne proizvode iz cijelog svijeta, ali i tekst o suhom mesu iz BiH pročitajte OVDJE.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79