Čija je Vijećnica: Karić pohvalila vlasništvom a iz NUB-a BiH najavljuju krivične prijave

Nakon što se gradonačelnica Karić pohvalila vlasništvom nad Vijećnicom

Iz NUB-a BiH najavljuju krivične prijave

Nakon što je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić objavila da je od danas Vijećnica 1/1 vlasništvo Grada Sarajeva piše Crna-Hronika

– Nakon više od 30 godina borbe i rasprave, ovo je najveća pravna pobjeda za naš grad. Nakon zgrade DPO-a na Skenderiji, vlasnici smo i najljepše građevine u Bosni i Hercegovini. Ovim činom smo obezbijedili opstanak institucije Grada, poručila je ona.

Karić se zahvalila pravobranilaštvu Grada Sarajeva, a posebno pravobraniocu Admiru Jusufbegoviću na radu, znanju i uloženom trudu.

– Vraćamo našem gradu ono što mu pripada, poručila je Karić.

Na ovu objavu reagovao je kolektiv Nacionalne i univerzitetske biblioteke (NUB) BiH navodeći da je to učinjeno bez učešća NUB-a BiH u tom postupku, kao dugogodišnjeg nosioca prava raspolaganja, odnosno prava korištenja.

U saopćenju se ističe da je NUBBiH od 1951. godine nosilac prava raspolaganja nad zgradom Vijećnice, po odluci tada nadležnih organa Grada Sarajeva.

– Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, a ni advokat koji zastupa instituciju nisu obavješteni o ovom postupku i o ovom rješenju, iako Zemljišno-knjižni ured, Odsjek za harmonizaciju, imaju podatke i zahtjev NUBBiH za upis prava vlasništva, shodno Zakonu o stvarnim pravima FBiH.

Biblioteka je podnijela zahtjev Općini Stari Grad (prije više od dvije godine) na čijoj se lokaciji nalazi zgrada Vijećnice, da je upiše u katastarski operat, koji ni do danas nije riješen, a sve na osnovu Zakona o stvarnim pravima Federacije BiH – navodi se u saopćenju.

U saopćenju NUB-a BiH također se ističe da je nakon granatiranja zgrade Vijećnice (25. augusta 1992.), i zatim poslijeratnog nerješavanja pravno-finansijskog statusa NUB-a BiH, ovo najveći napad na ovu instituciju u njenoj časnoj misiji kulture, obrazovanja i nauke.

– S obzirom na to da NUBBiH i advokat koji je zastupa nisu dobili ni rješenje po kojim se upisuje pravo vlasništva Grada Sarajeva, jasno je da ćemo svim pravnim sredstvima pobijati prava vlasništva i navedeni upis Grada Sarajeva, a protiv odgovornih podnijeti krivične prijave, jer se letimičnim uvidom u ZK izvadak koji gradonačelnica prezentira na službenom Twitter i Facebook nalogu vidi da se nije čekala ni pravosnažnost pomenutog rješenja – podvlači se u saopćenju.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, zaključuje se u saopćenju, istrajat će u namjeri da zgrada Vijećnice “pripada kulturi, onoj istinskoj, vjekovnoj, historijskoj, koja ima transcendirajuću vrijednost, a ne relativnu vrijednost pseudopolitičkog i administrativno-upravnog aparata i na tom planu pozivamo javnost da se uključi”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79